Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna.

Data dodania: 2010-05-29

Wyświetleń: 5884

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 5

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

5 Ocena

Licencja: Creative Commons

Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki, początkowo uprawiane jako roślina ozdobna, stopniowo stały się podstawą pożywienia. O kaszach zapomniano na wiele lat mimo, że ich wartość odżywcza może swobodnie konkurować nie tylko z ziemniakami, ale też ryżem i makaronem.

Większość gatunków kasz powstaje w procesie przetworzenia ziaren zbóż, takich jak jęczmień, proso, czy pszenica. Z pszenicy właśnie, a dokładnie z jej najdrobniej zmielonych ziaren powstaje kasza manna. Podczas przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek, czyli cząstek bielma mącznego, które poddawane są oczyszczaniu za pomocą wialni kaszkowych. Tak oczyszczona frakcja to właśnie kasza manna, którą spotkać można w dwóch odmianach: kaszę mannę oraz kaszę mannę błyskawiczną. Ta poddawana jest wstępnej obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowywanie (np. Kasza manna błyskawiczna Fit's firmy Konpack).

Wszystkie kasze są doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy makaronu, gdyż zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. Kasza manna wyróżnia się wśród innych kasz wysoką zawartością jodu i skrobi. Jest poza tym  lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Popularny grysik świetnie sprawdza się też jako składnik różnego rodzaju diet. Doskonale sycący i łatwo przyswajalny na długo zaspokaja głód. Jest to spowodowane wysoką zawartością skrobi, która rozkłada się w organizmie bardzo powoli, dostarczając mózgowi glukozy przez wiele godzin.

Ze wszystkich kasz kasza manna ma chyba najwięcej zastosowań. Można z niej przygotować nie tylko samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę), ale użyć także jako środek zagęszczający do sosów, zup i ciast.

            Specjaliści z firmy Konpack zalecają, by wybierając kaszę mannę zwracać uwagę na jej kolor: powinien być biały z odcieniem żółtawym, a także strukturę: drobne cząstki nie mogą być zamączone ani zawierać ciemniejszych elementów otrębowych. Taka kasza ma łagodny smak, który można nieco wzmocnić, dodając soli, cukru, słodkich syropów lub owoców. By była gęsta, 50 g kaszy błyskawicznej gotuje się przez 2 minuty w ok. 0,4 l lekko osolonego wrzątku, na półgęstą potrzeba ok. 0,7  l wody.

            Błyskawiczna Kasza manna Fit's firmy Konpack to doskonały pomysł na sycące śniadanie oraz lekkostrawną kolację nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, pragnących zachować linię oraz dobre samopoczucie.

Dziś firma Konpack poleca: Deser owocowy z kaszą manną błyskawiczną Fit's

Składniki: 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej Fit's, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, szczypta soli, cukier do smaku, świeże truskawki lub sok truskawkowy, czekolada

Sposób przygotowania:

Przygotowaną ilość mleka podzielić. W części zimnego mleka rozprowadzić kaszę mannę, pozostałą część mleka zagotować. Wlać powoli kaszę z zimnym mlekiem na wrzące mleko i ciągle mieszając, zagotować. Dodać sól, cukier i masło. Gotować ok. 2 minut. Schłodzić salaterki i przełożyć do nich ugotowaną kaszę. Pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na grubej tarce i posypać nią kaszę, dodać świeże owoce lub sok. Gotowe!

Licencja: Creative Commons
5 Ocena