Pośpiech, brak umiejętności kulinarnych, brak czasu, są jednym z powodów, że jadamy za rzadko, nasze jedzenie staje się chaotyczne i nie zdrowe. Większość naszych problemów z odżywianiem wynika ze spożywania za dużej ilości tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe , które mogą spowodować choroby układu pokarmowego , krwionośnego doprowadzając nas do obniżenia koncentracji oraz obniżenia zdolności do zapamiętywania , jak również może prowadzić do nadwagi. Nadwaga może prowadzić do takich chorób jak: miażdżyca , zawał serca , cukrzyca. Jak tego można uniknąć ?
Rozwiązanie wydaje się proste. Należy jeść urozmaicone produkty kilka razy dziennie. Jeśli spędzamy dużo godzin w pracy i nie mamy dostępu do kuchni niech nasz problem rozwiąże catering. Często kuchnia tradycyjna z restauracji rozwiąże nasz problem i nie będziemy musieli posilać się fast food ami. Jedząc zdrowe posiłki składające się z takich produktów jak: owoce , warzywa , jogurty , ryby , jajka , chude mięso , dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych substancji odżywczych.
To co jemy musi być po prostu wartościowe. Produkty w/w na pewno do takich należą , ale najbardziej wartościowym produktem są produkty pełnoziarniste. Produkty z pełnego ziarna są bogate w takie składniki jak: witaminy z gr. B , fosfor, żelazo, magnez i cynk , jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi sporo błonnika , który pobudza nasze jelita do pracy oraz daje uczucie sytości. Spożywanie pokarmów pełnoziarnistych nie tylko chroni nasz organizm przed kłopotami z sercem ale również przed cukrzycą.