Od czego powinniśmy zacząć? Oczywiście od przygotowania niezbędnych składników jakie będą nam potrzebne do jego przyrządzenia.
Składniki jakie będą nam potrzebne to:
-250 g ciemnej czekolady,
-250 ml śmietany kremówki(30%),
-150 g cukru pudru,
-5 jajek,
-2 łyżki kakao,
-50 g masła .
Sposób przygotownia deseru jes bardzo prosty i nie jest zbyt czasochłonny, oto on:
Śmietanę należy schłodzić, ubić i schować do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli włożyć garnuszek z połamaną czekoladą w rondel z gorącą wodą.
Żółtka jajek należy ubić z łyżką cukru pudru, aż do powstania białej pulchnej masy.
Schłodzone białka trzeba ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i ubijać dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Żółtka należy wymieszać z ciepłą czekoladą i stopniowo, w trakcie mieszania dodawać ubitą pianę z białek.
Wszystkie składniki należy mieszać delikatnie. Foremki posmarować masłem i nałożyć do nich do 2/3 wysokości przygotowaną masę czekoladową.
Włożyć foremki na 15-20 minut do wcześniej rozgrzanego do około 210 stopni piekarnika.
Przed podaniem posypać kakao.
Ten przepis kulinarny jest dość prostym przepisem i nawet początkujący kucharz powinien sobie z nim poradzić. Przynajmniej mam taką nadzieję. Suflet jest bardzo smaczny i trochę trudu, i wysiłku napewno wam się opłaci. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do kawy.
Życze smacznego i wielu kulinarnych doznań.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie internetowej www.allebabka.pl