0
głosów
- +

Przetwory domowe

Autor:

Aktualizacja: 09.10.2019


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Przepis kulinarny
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 375 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Przetwory domowe

Dżemy, ogórki kiszone, jabłka do szarlotki to tylko niektóre przetwory domowe, które nasze mamy i babcie przygotowywały na zimę. Jednak obecnie nie wszyscy pamiętają, jak to dobrze zrobić. Dlatego warto zapoznać się z kilkoma prostymi sposobami.


Dobór składników na domowe przetwory

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu pysznych przetworów domowych jest wybranie najlepszych owoców i warzyw. Powinny być dojrzałe, soczyste i apetyczne.  Warto unikać tych zbyt miękkich, ponieważ w czasie produkcji mogą się obić, co negatywnie wpłynie na ich smak. Najlepiej osobiście wybierać produkty od sprawdzony, lokalnych dostawców, którzy gwarantują odpowiednią jakość sprzedawanych produktów.  Warto przed przygotowaniem przetworów zakupić mniejsze partie owoców i warzyw od lokalnych dostawców, sprawdzając ich smak i wybierając te najsmaczniejsze.

Przygotowywanie domowych konfitur

Pierwszym etapem przygotowania do produkcji domowych przetworów jest odpowiednie wyczyszczenie słoików. Należy unikać w tym przypadku chemicznych środków, które mogłyby wpłynąć na smak przetworów, a po zakończonym procesie czyszczenia najlepiej poddać je wysokiej temperaturze wstawiając je na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika.

Kolejnym etapem jest przygotowanie owoców, które będą bazą naszych domowych przetworów. Jeśli do wykonania konfitur wybraliśmy truskawki lub maliny wówczas kroimy je na połowę, jeśli bazę będą stanowić morele lub inne większe owoce, kroimy je na cztery części.

Pokojone owoce przekładamy do garnka z przykrywką, gdzie dodajemy odpowiednią ilość cukru. Słowo „odpowiednią” nie zostało użyte tutaj przypadkiem, ponieważ to właśnie cukier będzie naszym drugim głównym składnikiem, który nada unikalny smak naszym konfiturom. Większość gospodyń domowych decyduje się na użycie 1 kg cukru na 1 kg owoców, jednak najlepszy owocowy smak uzyskamy dodając zaledwie 0,1% cukru na 99,9% owoców.

Po dodaniu cukru całość mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu. Kluczowym elementem podczas przygotowywania konfitur jest ciągłe mieszanie, ta aby na bieżąco usuwać biały osad pojawiający się podczas gotowania konfitur. Kiedy cały zacier uzyska półpłynną konsystencję możemy przystąpić do przelewania go do wcześniej przygotowanych słoików, które szczelnie zamykamy.

Jak zadbać o przetwory domowe?

Przed odłożeniem przetworów do spiżarni, trzeba upewnić się, że żadne szkodliwe drobnoustroje nie rozwiną się w ich wnętrzu. Dlatego tak ważny jest proces pasteryzacji, który możemy przeprowadzić, gotując słoiki, a następnie wyciągnąć je zwody i postawić do góry dnem.

Tak przygotowane domowe przetwory będą służyć nam długo, bez obawy o przedwczesne zepsucie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij