0
głosów
- +

Po czym poznać dobrego pączka

Autor:

Aktualizacja: 10.04.2019


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kuchnie Świata


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 103 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Po czym poznać dobrego pączka

Różne nadzienia, polewy lukry i posypki czynią pączki przysmakiem, który cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Kupując pączki, każdy szuka tych najświeższych i najsmaczniejszych. Jak znaleźć najlepsze pączki wśród tysięcy opcji dostępnych w sklepach? Oto kilka rad.


Jak rozpoznać dobrego pączka?

Najprostsza odpowiedź, jak nasuwa się po usłyszeniu tego pytania, to oczywiście to, że pączka należy spróbować! Niestety przed zakupem nie ma takiej możliwość. Zmysł smaku zatem odpada, a pozostaje jedynie zmysł wzroku. Przyglądając się pączkom, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na obręcz pączka. Jeżeli jest równa i biała oznacza to, że pączek piekł się w odpowiednio wysokiej temperaturze i dzięki temu nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu. Wybierając pączki lepiej wybierać te, które mają równą, niepopękaną powierzchnię lukru lub czekolady. Pączki spłaszczone, nierówne i uszkodzone to znak, że były źle zabezpieczone w transporcie lub ktoś obchodził się z nimi niewłaściwie. Do stwierdzenia jakości pączka można wykorzystać także zmysł węchu. Pączki pachnące podejrzanie, np. starym tłuszczem były przygotowywane w tłuszczu, który już swoje przeszedł. Nie warto kupować takich łakoci. Zaniepokoić powinna także wyjątkowo niska cena, niestety w przypadku pączków często cena przekłada się na jakość wypieku.

Gdzie kupować pączki?

Szukając dobrych pączków, trzeba wiedzieć, dokąd się udać. Niestety zakup pączków w supermarkecie może i jest wygodnym rozwiązaniem — w końcu można je kupić razem z innym produktami. Jednak pączki w supermarketach nie powalają jakością. Niestety często produkowane są z zamrożonego wcześniej ciasta. Nadzienie także nie powala na kolana. Zazwyczaj jest to nieciekawa marmolada lub nijaki dżem. Z kolei kupowanie pączków z bitą śmietaną w supermarkecie może być ryzykowne, nadzienie przecież powinno być przechowywane w chłodnym miejscu. Gdzie zatem szukać pączków? Najlepiej wybierać małe cukiernie i firmowe sklepy, które oferują produkty z miejscowych piekarni. Często można tam znaleźć ciekawe, nietuzinkowe propozycje, które są zawsze świeże. Co więcej, każda cukiernia ma swoją własną recepturę, a dzięki temu pączki z różnych miejsc smakują zupełnie inaczej.

Co zamiast tradycyjnego pączka?

Pączki w postaci donatów, czyli z dziurką w środku. Nie mają one nadzienia w przeciwieństwie do tradycyjnych, polskich pączków. Niemniej jednak to dzięki różnym dodatkom, znajdującym się na wierzchu sprawią ogromną przyjemność każdemu, kto uwielbia pączki i inne słodycze. Fani migdałów, owoców, czekolady, przypraw korzennych i lukru, na pewno pokochają ten typ słodkości.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij