Produkty bio i ekożywność kupuje 7% Polaków, a rynek żywności ekologicznej rośnie o 30% w skali roku. Boom na zakupy w sklepach ze zdrową żywnością nastał m.in. za sprawą znanych trenerów i dietetyków, jak chociażby Anny Lewandowskiej czy Ewy Chodakowskiej, które śledzą miliony Polaków. Moda na uprawianie sportu czy zdrowe odżywianie to przede wszystkim świadomość szkodliwości niektórych produktów i dbałość o zdrowie.
Co to jest zdrowa żywność?
Żywność ekologiczna to taka, która jest naturalna co najmniej w 95 procentach, do jej produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii, jak najmniejszą ilość odpadów. Są to produkty bogate w substancje odżywcze, zawierają więcej witamin i minerałów, niż produkty otrzymane w sposób konwencjonalny. Żywność ekologiczna posiada odpowiedni Europejski Certyfikat Ekologiczny zaświadczający, że żywność została wyprodukowana właśnie w sposób ekologiczny.
Określenia „eko”, „bio” i „organic” odnoszą się do tej samej grupy produktów, nie ma między nimi żadnej różnicy. Termin „zdrowa żywność” to nazwa potoczna, często używana zamiennie z żywnością ekologiczną.
Dlaczego warto kupować produkty bio?
Żywność ekologiczna jest zdrowsza i bardziej wartościowa niż konwencjonalna. Ekologiczne owoce i warzywa zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, więcej witamin od tych uprawianych przemysłowo. Natomiast mięso z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zawiera mniej tłuszczu, a więcej białka.
Co to są produkty bio i gdzie je kupić?
Dobry sklep ze zdrową żywnością, poza żywnością organiczną i produktami bezglutenowymi powinien oferować: wyroby mięsne bez dodatku konserwantów i utrwalaczy, ekologiczne pieczywa, produkty bez laktozy, kiełki pszenicy, cukry i słodziki, dżemy i konfitury, owocowe herbaty i kawy zbożowe, kuskus, owoce suszone, musli, otręby, produkty sojowe, produkty wegetariańskie, ziarna, pestki, zioła, ekologiczne środki czystości, suplementy diety i wiele innych. Biosklep to nie tylko żywność ekologiczna, ale również kosmetyki naturalne.
W dużych miastach ekosklepy i biosklepy znajdziemy bez większego problemu. W Warszawie otwarto już market wyłącznie z ekologiczną żywnością. W super- i hipermarketach powstają specjalne stoiska, regały czy kąciki tylko ze zdrową żywnością.
Jak otworzyć sklep ze zdrową żywnością?
Oto kilka wskazówek jak założyć sklep ze zdrową żywnością. Jak w przypadku każdego sklepu, ważna jest lokalizacja. Największą szansę na powodzenie będzie miał biosklep w centrum miasta, przy ruchliwych ulicach, gdzie codziennie przewijają się setki i tysiące ludzi. Dobrą lokalizacją dla ekosklepu będzie również galeria handlowa, a nawet peryferyjne tereny miejskie, ale z własnym parkingiem. Zdecydowanie większy dochód przyniesie sklep ze zdrową żywnością w wielkim i dużym mieście niż małej miejscowości. Następnym krokiem przy założeniu sklepu z ekologicznymi produktami będzie wybór odpowiedniego lokalu. Ważne, żeby był wystarczająco duży, aby pomieścić cały asortyment. Równie ważny w tym biznesie jest wystrój. Nowoczesne wnętrza, odpowiednia aranżacja wnętrz, dobór solidnych i stylowych mebli sklepowych to klucz do sukcesu. Wyposażenie sklepu ze zdrową żywnością w eleganckie meble sklepowe zapewni nie tylko odpowiednie wyeksponowanie całego asortymentu, ale również zadba o wizerunek i atmosferę w sklepie.