Dieta ta oprócz zapewnienia utraty tkanki tłuszczowej, ma też powodować uczucie sytości u osób ją stosujących. Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć spożywanie pokarmów, gdyż w trakcie tej diety po prostu czujemy się najedzeni. Jednak jak to z dietami, należy ją przeprowadzać z głową, ponieważ każde działanie odchudzające, kiedy nie jest w odpowiedni sposób monitorowane, może wyrządzić nam więcej szkód niż pożytku. O wszelkiego rodzaju porady zdrowotne należy pytać fachowców, którzy najlepiej znają się na dietach. Nigdy nie należy rozprowadzać diet na własną rękę- bez konsultacji.
Na czym polega dieta wysokobiałkowa?
Głównym założeniem diety wysokobiałkowej (proteinowej), jest komponowanie posiłków w taki sposób, by w większości składały się one z białka. Podejścia do tej diety są różne, każde z nich różni się ilością spożywanych tłuszczów i węglowodanów. Jedną z odmian jest bardzo popularna dieta Dukana. Jej filozofia opiera się na wykluczeniu z diety produktów innych niż białkowe. Poszczególne rodzaje diet mogą się też różnić rodzajem spożywanych białek.
Komu poleca się dietę wysokobiałkową?
Mogą ją stosować osoby, które chcą po prostu schudnąć, lub sportowy, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej. Wszelkie porady zdrowotne w tym zakresie powinny zostać udzielone przez specjalistów, dietetyków, lub lekarzy, którzy na każdym etapie diety będą nas monitorować.
Wady i zalety diety wysokobiałkowej
Jak każda dieta i ta ma swoje plusy i minusy. Wśród plusów wymienia się zgubienie zbędnych kilogramów, wyrzeźbienie sylwetki, zbudowanie masy mięśniowej- tak ważnej dla sportowców. Niestety spożywanie dużej ilości białka osłabia nasze nerki i wątrobę, wpływa na powstawanie zaparć, a także powoduje niedobory witamin i mikroelementów. U niektórych może też powodować ospałość, drażliwość czy rozkojarzenie. Stąd też decydując się na dietę, powinniśmy prowadzić ją z rozwagą, monitorując nasze zdrowie, a w razie wątpliwości pytać o porady zdrowotne fachowców.