Dieta wysokobiałkowa składa się z czterech etapów:
I etap to faza ataku
Trwa przez 5 dni, zakłada spożywanie produktów z dużą ilością protein. Należy jeść wtedy chude mięso, najlepiej pieczone w piekarniku, można również jeść chudą szynkę, owoce morza, ryby oraz jajka. Nie wolno zapominać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów (przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie).
II etap to faza naprzemienna
Nie ma określonego czasu trwania. Kończy się z osiągnięciem wymarzonej wagi. Na tym etapie łączy się pokarmy z fazy ataku z warzywami takimi jak pomidory, ogórki, szpinak, szparagi, ale również wieloma innymi. Istotnym elementem tej części diety jest pamiętanie o naprzemiennym jedzeniu. Przede wszystkim chodzi o to, by jednego dnia jeść potrawy z warzywami a innego dnia – bez.
III etap to faza utrwalania zdobytej wagi
Czas trwania zależy od utraconej wagi: na zgubiony 1kg przypada 10 dni. W tym okresie mamy dążyć do stabilizacji wagi i uniknięcia niepotrzebnego, a nawet niezdrowego dla organizmu efektu jo-jo. Należy być szczególnie ostrożnym i pamiętać, by chociaż raz w tygodniu jeść zgodnie z zaleceniami fazy ataku. Można wzbogacić nasze menu o żółty ser oraz owoce (z wyjątkiem winogron, bananów i czereśni).
IV etap to faza definitywnego ustabilizowania wagi
Na tym etapie powraca się do dawnych nawyków żywieniowych i tylko raz w tygodniu stosuje się zalecenia diety wysokobiałkowej. Należy również codziennie jeść trzy łyżeczki otrąb owsianych.
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia rośnie, a nawał obowiązków zdaje się nigdy nie maleć, zdrowe odżywianie staje się wyzwaniem. Praca, spotkania, domowe obowiązki czy treningi – wszystko to sprawia, że na gotowanie zdrowych posiłków często po prostu brakuje czasu. W takich sytuacjach rozwiązaniem może być dieta pudełkowa, która zyskuje na popularności wśród zapracowanych osób, ceniących sobie zdrowie, wygodę i czas.