Ciasto naleśnikowe stanowi bazę okrągłych, podsmażanych na patelni placków. Naleśniki, na polskich stołach królują już od lat i nie zanosi się na to, by swoją silną pozycję miały utracić. 

Data dodania: 2017-08-30

Wyświetleń: 4228

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co zrobić z ciasta naleśnikowego?

By zachwycać się ich smakiem, warto jednak wiedzieć jak zrobić naleśniki idealne, z czym warto je podawać i jak wykorzystać nadmiar ciasta naleśnikowego w kuchni. Pysznych inspiracji szukaj w naszych przepisach kulinarnych!

Jak zrobić naleśniki idealne?

Choć przygotowanie ciasta naleśnikowego nie należy do skomplikowanych, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim starannie dobierz i połącz ze sobą wszystkie składniki. Zacznij od roztrzepania jednego dużego jajka ze szklanką mleka. Osobno przesiej mąkę i połącz ją dokładnie z płynną masą. To bardzo ważne, dzięki temu w cieście nie będzie żadnych grudek. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny, by zgęstniało. Ten krok sprawi, że naleśniki usmażą się równomiernie. A co do smażenia – wybierz do tego patelnię teflonową, która dłużej utrzymuje ciepło. Przed samym smażeniem koniecznie posmaruj ją odrobiną tłuszczu i dobrze rozgrzej, inaczej naleśniki zaczną przywierać do powierzchni patelni. Między smażeniem kolejnych naleśników możesz smarować patelnię tłuszczem przy pomocy pędzelka kuchennego. Gwarantujemy, że będą wtedy idealnie elastyczne, zarumienione i niezbyt tłuste.

Przepisy kulinarne – słodkie czy słone naleśniki?

Naleśniki to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które smakuje niemal każdemu. Nic dziwnego – dodatki do okrągłych placków można dopasować do naszych indywidualnych upodobań kulinarnych. Świetnie smakują naleśniki na słodko, podawane z twarożkiem i konfiturami, z bananami i czekoladowym sosem, z owocami i bitą śmietaną czy z karmelizowanymi jabłkami i gałką lodów. W smaku nie ustępują im naleśniki wytrawne. Do najpopularniejszych należą przepisy kulinarne na naleśniki z fetą i szpinakiem, łososiem i ricottą, kurczakiem i papryką czy z kaszą i grzybami. Z naleśnikami możesz eksperymentować, podpiekając je w piekarniku, tworząc tortille, a nawet przekładane torciki.

Jak wykorzystać nadmiar ciasta naleśnikowego?

Gdy przygotujesz zbyt wiele ciasta naleśnikowego, nie wyrzucaj go do kosza. Zamiast tego wykorzystaj je do przygotowania niebanalnych dodatków do dań. Z ciasta możesz zrobić między innymi pyszny makaron naleśnikowy – wystarczy, że po usmażeniu placków pokroisz je na 2-3 cm paski i wrzucisz do zupy. Kolejnym ciekawym przepisem kulinarnym są sakiewki z ciasta naleśnikowego, w środku której możesz umieścić farsz. Tak przygotowaną kieszonkę przewiąż szczypiorkiem i dodaj na przykład do barszczu. Ciasto naleśnikowe z powodzeniem może zastąpić też makaron do lasagne.

Gotowe naleśniki układaj w naczyniu żaroodpornym na przemian z serem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Z ciasta naleśnikowego wyjdą też pyszne babeczki. Zgodnie z przepisem kulinarnym, ciasto naleśnikowe należy wlać do foremek na babeczki, a po upieczeniu udekorować konfiturą i oprószyć cukrem pudrem lub wypełnić kostkami czekolady, które roztopią się pod wpływem ciepła.

Licencja: Creative Commons