Być może dla wielu głęboko wierzących osób tak formułowany tytuł brzmi nieco obrazoburczo, ale przecież Jezus w swej boskości, był także człowiekiem – śmiertelnym zresztą, co potwierdza akt męczeńskiej śmierci. 

Data dodania: 2017-08-02

Wyświetleń: 1099

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dla większości chrześcijan boski aspekt życia Chrystusa przesłania jednak jego ziemską wędrówkę a przecież żyjący wśród ludzi Bóg musiał się odżywiać. Przyjrzyjmy się wobec tego diecie najsłynniejszego najprawdopodobniej proroka, ponieważ wśród spożywanych pokarmów z całą pewnością znajdziemy wiele produktów, które do dnia dzisiejszego stanowią element zdrowej diety zalecanej przez dietetyków.

Wraz z rosnącym zainteresowaniem problematyką dotyczącą zdrowego odżywania, pojawiają się coraz to nowe koncepcje i źródła inspiracji kolejnymi dietami o zbilansowanym składzie. Poszukiwania prowadzą do coraz odleglejszych historycznie czasów, w których możliwość pozyskania zdrowych składników była czymś naturalnym.

Ponieważ dla 17,3% 1 światowej populacji osoba Jezusa Chrystusa i jego boskość stanowią główną oś życia duchowego, dlatego być może warto zgłębić nie tylko aspekt metafizyczny, ale także ziemski Boga, który stał się człowiekiem. Z całą pewnością wiele osób nie zastanawiało się nawet, co mógł jeść Jezus na śniadanie. Postanowiliśmy przyjrzeć się nieco bliżej odkryciom archeologów i badaczy okresu, w którym Jezus Chrystus pełnił swą ziemską posługę. Pytanie o jadłospis Jezusa zadaje sobie także Dr. Don Colbert2, autor książki „What Would Jesus Eat?: The Ultimate Program for Eating Well, Feeling Great, and Living Longer”, ale my przyjrzymy się przede wszystkim źródłom pisanym, które mają bezpośredni związek z życiem Jezusa.

Biblia jako źródło wiedzy o diecie Chrystusa

Życie Jezusa Chrystusa nastawione było przede wszystkim na czynienie dobra wśród osób z którymi się spotykał, ale przecież wiele wskazówek dotyczących odżywiania i diety Jezusa i jemu współczesnych może mieć z punktu widzenia współczesnej dietetyki naprawdę duże znacznie. Zadajmy sobie wobec tego jedno, kluczowe pytanie: czy Jezus Chrystus odżywiał się zdrowo?

Stosunek Chrystusa do spożywania posiłków bardzo dobrze ilustruje fragment Ewangelii wg św. Łukasza, w którym Zbawiciel objawia się swoim uczniom po zmartwychwstaniu. Jezus, który objawia się zatrwożonym apostołom nie tylko uwiarygadniając swoją osobę w sposób realistyczny „Dotknijcie się Mnie i przekonajcie: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam” (Łk 24, 39) , ale pyta wprost: " Macie tu coś do jedzenia? "Dali mu kawałek pieczonej ryby, a on wziął i jadł w ich obecności. " (Łk 24: 41-43). Oczywiście powyższy fragment jest tylko jednym z wielu, które wskazują na rodzaj spożywanych przez Jezusa posiłków. Historycy i archeolodzy od wielu już lat próbują także zwiększyć zakres wiedzy na temat diety Zbawiciela analizując także dane geograficzne, zwyczaje oraz wierzenia ludzi zamieszkujących obszar, na którym Jezus prowadził swoją działalność. Ryby, chleb i oliwa to najczęściej występujące w Biblii pokarmy, ale przecież „nie samym chlebem człowiek żyje”.

Źródła archeologiczne świadczące o diecie Chrystusa

 

Owoce Granatowca (Granaty)

Pochodząca z IV wieku mozaika przedstawiająca Chrystusa w otoczeniu granatów. Ten zawierający dużą ilość soczystych nasion, które symbolizują wiernych tworzących Kościół mają zdaniem archeologów nie tylko znaczenie symbolicznie. Granat zaliczany jest do grupy „super owoców”, ponieważ jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy o dużym potencjale i znaczeniu dla zdrowia. Badania naukowe dotyczące wpływu granatów na organizm ludzki wskazują, że spożywanie granatów lub ich soku ma korzystny wpływ na serce, piersi, prostatę i skórę. Zaledwie jeden granat pozwoli zaspokoić 50% codziennych potrzeb na witaminę C oraz błonnik.

Ryby

Ryba (Ichtis) stała się dla chrześcijan symbolem Zbawiciela, ale ryby były jednym z podstawowych źródeł chudego białka przyjmowanego przez Chrystusa i jego uczniów. Zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania sugerują, aby spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 są chociażby ryby atlantyckie. Wspomniane kwasy tłuszczowe odgrywają w ludzkim organizmie szczególną rolę, ponieważ pozwalają utrzymać zdrowy poziom tłuszczu we krwi, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. W czasach Chrystusa zawód rybaka był bardzo powszechny, warto chociażby przypomnieć w tym miejscu Szymona Piotra i jego brata Andrzeja, którym Jezus zaproponował, aby poszli za nim i stali się „rybakami ludzi”.

Miód

Spożywanie jest ściśle związane z osobą Jana Chrzciciela, który częstował Jezusa i jego uczniów chlebem z dodatkiem miodu wypiekanym w piecu chlebowym. Miód jest bardzo cennym składnikiem pokarmowym. Spożywanie miodu pozwala na utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi oraz stabilizuje poziom cholesterolu we krwi.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek pojawia się w Biblii wielokrotnie, była także obecna w trakcie ostatniej wieczerzy, którą Chrystus spożywał ze swoimi uczniami zanim został ukrzyżowany. Oliwa pozyskiwana z oliwek stanowi po dziś dzień bardzo ważny element diety śródziemnomorskiej, ponieważ jest bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Spożywanie pokarmów przyrządzanych z zastosowaniem oliwy z oliwek dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga pracę serca i zmniejsza całkowite stężenie złego cholesterolu we krwi.

Winogrona

 

Winogrona są kolejnym owocem o szczególnym dla chrześcijaństwa znaczeniu. Jezus w Ewangelii wg św. Jana mówi o sobie „Ja jestem krzewem winnym” (Jan  15:1-6). W czasach Chrystusa winnice zlokalizowane były na wielu nasłonecznionych wzgórzach wokół Jerozolimy. Winogrona są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, w tym resweratrolu oraz saponiny, a także innych związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Badania prowadzone nad wpływem związków zawartych w czerwonych winogronach obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Powyższa lista uwzględnia tylko najpopularniejsze produkty spożywane przez Jezusa i jego uczniów, które także dzisiaj stanowią bardzo ważne składniki diety. Oczywiście w jadłospisie współczesnego człowieka znaleźć można wiele innych związków wspomagających funkcjonowanie organizmu, takich jak ekstrakty roślinne z egzotycznych owoców Garcinia cambogia, ekstrak z Zielonej Kawy lub Ketony malinowe. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że już w czasach Chrystusa zdrowa dieta stanowiła bardzo istotny element życia o znaczeniu kulturotwórczym.

 

1          Źródło: Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego SAC ma swoją siedzibę w Warszawie

2          Don Colbert: What Would Jesus Eat?: The Ultimate Program for Eating Well, Feeling Great, and Living Longer, 2002.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena