Dobry piec do pizzy to podstawa w wielu lokalach. Ma on wpływ na szybkość wydawania posiłków i ich jakość, a także komfort pracy osób na kuchni. Jaki piec wybrać?

Data dodania: 2017-05-26

Wyświetleń: 687

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Piec do pizzy, jak wybrać?

Na początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jak właściwie działa piec do pizzy. Źródłem ciepła w urządzeniach tego typu są zazwyczaj kwarcowe promienniki podczerwieni oraz płyty szamotowe odpowiadające za kumulację wysokiej temperatury. Piece do pizzy tego rodzaju możemy ustawiać pionowo, oszczędzając przy tym miejsce. Warto zwracać na to uwagę, dokonując wyboru pieca, szczególnie jeśli lokal nie jest duży i dysponujemy ograniczoną przestrzenią

 

W mniejszych lokalach, pizzeriach, pubach, barach typu fast food itp. dobrze sprawdzają się elektryczne piece do pizzy. Wyposażone są one w sterowanie ręczne, a czasem w termostaty do 350°C. Doły takich pieców są wykonywane z dzielonych płyt szamotowych, a obudowy oraz wnętrza komór – z wytrzymałej stali nierdzewnej. Do wyboru mamy piece do pizzy elektryczne jedno i dwukomorowe, różne rozmiary. Oferowane są piece różnej wielkości i do jednoczesnego pieczenia od 2 do 12 pizzy o średnicy do 450 mm. Piec do pizzy elektryczny to bardzo dobry, praktyczny wybór – nie tylko dla małych lokali. Wielkość pieca możemy z powodzeniem dopasować do charakteru i rozmiarów naszego lokalu. Zwróćmy uwagę na ilość komór oraz maksymalną średnicę wypiekanej pizzy, a także ilość sztuk, które można piec jednocześnie. Model dostosujmy do planowanego tempa pracy, przewidywanej standardowej ilości zamówień itp. Większy piec do pizzy będzie potrzebny w restauracjach realizujących dowóz na telefon czy w dużych pizzeriach, np. w miejscowościach turystycznych czy w centrum dużych miast. Tu również z powodzeniem możemy sięgnąć po piec elektryczny, dwukomorowy, o większych wymiarach. Średnia wydajność pieców elektrycznych wynosi do 100 sztuk na godzinę.

Co ważne, istnieje możliwość zestawienia pieców jedno i dwukomorowych. W sprzedaży dostępne są również modele z komorą rozrostową.

 

Przy dokonywaniu wyboru zwróćmy uwagę na funkcję regulacji temperatury. Nowoczesne systemy regulacji w piecach umożliwiają precyzyjne jej ustawienia temperatury dla grzałek górnych oraz dolnych oddzielnie – w każdej z komór, dzięki wyposażeniu w niezależne termostaty. Przy nowoczesnym systemie regulacji temperatury jesteśmy w stanie wypracowanie idealne ustawienia pracy pieca, co ma duży wpływ na jakość wypieku. Regulacja temperatury pozwala na płynne ustawienie od 50 do 350°C. W sprzedaży dostępne są jednak także poszczególne modele pieców pozwalające na regulację aż do 500°C.

 

Nowoczesne piece posiadają oświetlane halogenowo komory, wyciągi spalin, elektroniczne panele sterowania z możliwością programowania i wiele innych rozwiązań usprawniających codzienną pracę przy wypieku pizzy. Co ważne, możemy wykorzystywać je także do innych wypieków. Piec do pizzy to uniwersalne wyposażenie dla barów, fast foodów, piekarni i innych lokali.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena