Wprawdzie pierwsza warka nie musi smakować jak ambrozja, lecz z czasem, po nabraniu wprawy i umiejętności, własne piwo zachwyca złożonym bukietem aromatyczno-smakowym. W domowym zaciszu możemy popełnić piwo wędzone, słone lub kwaśne, wzbogacone nutą nietypowych dodatków, takich jak kakao, wędzonka lub… czosnek. Zanim jednak będziemy gotowi na piwowarskie eksperymenty, musimy posiąść podstawową wiedzę i zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Część akcesoriów znajdziemy w domu, jednak nie ominą nas sprawunki w sklepie z artykułami do produkcji alkoholi. Sprawdźmy zatem, z czego powinien składać się nasz mały indywidualny browar.
Sprzęt i akcesoria dla domowego piwowara
Garnek emaliowany lub ze stali nierdzewnej do zacierania słodu i warzenia. To najdroższe akcesorium, choć na początku możemy skorzystać z wyposażenia własnej kuchni. Powierzchnia naczynia powinna być pozbawiona zarysowań i ubytków. Ważna jest też pojemność, gdyż przepisy na domowe piwo najczęściej dotyczą 20-litrowych produkcji. Najlepiej zaopatrzyć się w uniwersalny garnek 40-litrowy, odpowiedni zarówno do małych,10-litrowych warek, jak i tych trzykrotnie większych.
Pojemnik fermentacyjny z rurką fermentacyjną i kranikiem. Jako fermentatora możemy użyć gąsiora na wino, jednak wygodniejsze (i o wiele tańsze) jest plastikowe wiadro fermentacyjne. Kranik nie jest obowiązkowy, jednak znacznie ułatwi dekantację piwa i rozlew do butelek. W sprzedaży dostępne są pojemniki z tworzywa o pojemności ok. 30 litrów, w cenie od 20-35 zł.
Filtrator do filtrowania zacieru. Posłuży nam do oddzielenia brzeczki od plew (młóta), o ile zdecydujemy się na warzenie z procesem zacierania. W roli filtratora można zastosować kadź filtracyjną z tzw. „fałszywym dnem” lub filtrator wykonany z oplotu wężyka doprowadzającego wodę do kranów. Obie wersje filtratora możemy kupić lub zrobić samodzielnie.
Chłodnica do schładzania brzeczki. Profesjonalny sprzęt wykonany z rurek ze stali nierdzewnej to koszt 100-250 zł, w zależności od długości rurek. Możemy też zrobić chłodnicę z rurki miedzianej i wężyka igielitowego. Do schładzania niewielkiej ilości brzeczki sprawdzi się też wanna wypełniona zimną wodą.
Cukromierz (winomierz, aerometr) do pomiaru ekstraktu. Pozwoli nam zbadać zawartość cukru w brzeczce i określić moc gotowego piwa. Jego obsługa jest bardzo prosta i sprowadza się do umieszczenia próbki płynu w menzurce (zwykle dołączonej do zestawu), a następnie ostrożnym wprowadzeniu pływaka (tak, aby nie dotykał ścianek menzurki). Swobodnie unoszący się pływak wskaże wynik na podziałce, najczęściej w skali Ballinga.
Termometr piwowarski pozwalający określić temperaturę brzeczki. Domowi piwowarzy stosują termometry kulinarne, laboratoryjne lub ciekłokrystaliczne termometry przyklejane do fermentatora.Rozpiętość skali termometru powinna wynosić 0-100°C.
Wężyk do dekantacji/rozlewu. Tani wężyk silikonowy lub igielitowy wykorzystamy do przelania brzeczki z garnka do pojemnika fermentacyjnego, obciągu płynu znad osadu drożdżowego i rozlewu do butelek. Bardzo wygodnym rozwiązaniem do butelkowania jest wężyk wyposażony w reduktor osadów, który pozwala na precyzyjny rozlew, bez nadmiernego napowietrzania piwa.
Kapslownica i kapsle do butelkowania. Duży wybór wśród kapslownic sprawia, że każdy piwowar znajdzie coś dla siebie. Na rynku dostępne są zarówno ekonomiczne kapslownice młotkowe, jak i bardziej zaawansowane kapslownice dwuramienne oraz droższe, a zarazem najwygodniejsze kapslownice stołowe. Warto pamiętać, że w tym wypadku cena idzie w parze z jakością i wybierając tanią kapslownicę młotkową ryzykujemy rozbiciem butelki i rozlaniem cennego trunku. Stosunkowo niedrogie, a skuteczne są kapslownice dwuramienne, np. popularna wśród piwowarów „Greta”. Z kolei kapsle produkowane są w wersji twardej i miękkiej, przy czym te drugie łatwiej zaciskają się na szyjce butelki.
Do pozostałych przydatnych akcesoriów możemy dołączyć m.in.: mieszadło piwowarskie, śrutownik, miarkę do cukru, woreczki do gotowania chmielu czy sprzęt do mycia i suszenia butelek. Oczywiście nasza inwestycja zależy od rozmiaru produkcji i sposobu warzenia.