0 głosów
0 głosów dodatnich
0 głosów ujemnych
997 razy czytane
0 przedrukowany
Copyright - zastrzeżona Licencja

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych na świecie. Uwarunkowana jest zespołem zaburzeń przemiany węglowodanów, który spowodowany jest najczęściej niedoborem insuliny. Jak powinna wyglądać dieta przeciwcukrzycowa? Oto krótki poradnik.

Medycyna wyróżnia dwa typy cukrzycy

 

insulinozależna – jest uwarunkowana najczęściej genetycznym obciążeniem

insulinoniezależna – jest to choroba nabyta.

 

Na pierwszy typ zapadają zazwyczaj już dzieci i młodzież, natomiast na drugi osoby w średnim wieku i starsze Czynniki, które sprzyjają cukrzycy typu II to przede wszystkim otyłość, urazy mechaniczne, choroby trzustki oraz ciąża.

 

W obu przypadkach chorzy powinni stosować zbilansowaną dietę, która zapewnia zachowanie stężenia glukozy w normie. Dieta przeciwcukrzycowa polega w znacznym stopniu na ograniczaniu cukrów prostych, dzięki czemu zapobiega podwyższeniu poziomu glukozy, której przetwarzanie zależy od gruczołów produkujących insulinę – w przypadku chorych te elementy są nadwyrężone lub zwyczajnie nie pracują. Dobrym pomysłem w przypadku profilaktyki cukrzycy jest stosowanie diety rozdzielnej.

Jakie produkty są zalecane do spożywania przez diabetyków?

 

  • pieczywo ciemne – chleb razowy, graham, pieczywo chrupkie, bezglutenowe
  • produkty zbożowe (mąki, kasze): ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, kasza gryczana, soczewica, ciecierzyca
  • nabiał: mleko odtłuszczone, ser biały, mleko, kefiry
  • mięso: chude gatunki: indyk, jagnięcina, cielęcina, królik, kurczak – gotowane na parze, duszone lub pieczone, wędliny typu polędwica, szynka drobiowa,
  • ryby słodkowodne i morskie: dorsz, tuńczyk, łosoś
  • warzywa: w postaci sałatek, zup i sosów
  • tłuszcze roślinne i zwierzęce: masło, śmietanka, oliwa. Olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron
  • warzywa: sałata, cykoria, rzodkiew, ogórki, szparagi, szczypior, szpinak, brokuły, cebula, pomidory, kalafior, papryka
  • W ograniczonych ilościach; buraki, ziemniaki, kukurydza, soja.
  • Owoce: cytrusowe i sezonowe
  • napoje: woda, herbata, kawa zbożowa, serwatka, mleko bez laktozy
  • substancje słodzące: syrop z daktyli, syrop z agawy, stewia, ksylitol

 

Jakich produktów należy unikać?

 

  • pieczywo jasne, z dodatkiem cukru, wysokokaloryczne, bułki maślane
  • produkty zbożowe ( mąki, kasze, makarony, wszystkie produkty wykonane z mąki pszennej)
  • nabiał mleko krowie, sery tłuste białe i żółte, żółtka jaj.
  • Mięsa czerwone, tłuste i smażone, gatunki takie, jak gęsi, baranina, wieprzowina, wątróbka, tłuste wędliny, węgorz, sum, sardynki, pasty rybne, ryby w oleju
  • zupy zabielane i zagęszczane mąką, duże ilości masła, śmietana,
  • tłuszcze utwardzone, majonez, sosy gotowe
  • napoje wysoko słodzone, soki słodzone cukrem, napoje gazowane typu cola, oranżada, alkohol w dużej ilości

 

 

 

Licencja: Copyright - zastrzeżona