Wielkanoc już tuż, tuż i trzeba na dobre zacząć przygotowania. Zobacz jak poradzić sobie z przygotowaniami i nie przemęczyć się.

Data dodania: 2016-03-15

Wyświetleń: 1272

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak przygotować się do Wielkanocy i nie oszaleć?

Dwa tygodnie przed świętami

Święta, niezależnie od tego czy mówimy o Bożym Narodzeniu czy Wielkanocy, kojarzą nam się między innym z porządkowaniem całego domu. Mycie okien, pranie firanek, odkurzanie czy czyszczenie wszystkich domowych naczyń to sporo pracy, dlatego świąteczne porządki warto zacząć z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Jeśli zaczniesz porządkować dom już 2 tygodnie przed świętami będziesz mogła rozłożyć prace na kilka dni. Dokładne zaplanowanie porządków oraz przestrzeganie planu sprawi, że dom będzie lśnił, a Ty nie będziesz przemęczona.

Tydzień przed świętami

To czas idealny do zrobienia zakupów świątecznych. W sklepach nie ma jeszcze długich kolejek do kas, a towaru z pewnością nie zabraknie. Wybierając się na zakupy musisz być dobrze przygotowana. Przede wszystkim dzień wcześniej usiądź i zastanów się, co będziesz gotowała na święta. Następnie sprawdź jakie produkty masz w domu, a jakich Ci brakuje. Spisz wszystko, co musisz kupić i z tą listą rób zakupy. Kupowanie tylko zapisanych produktów sprawia, że wydasz mniej pieniędzy na niepotrzebne artykuły. Ponadto dokładnie zaplanowane zakupy, a potem przygotowywanie potraw sprawia, że znacznie mniej jedzenia trafia do kosza na śmieci.

Czwartek i piątek przed Wielkanocą

To dni idealne do pierwszych prac związanych z przygotowaniem poszczególnych potraw świątecznych. Wiele dań można przygotować z niewielkim wyprzedzeniem, dzięki czemu nie ma potrzeby przesiadywania w kuchni w sobotę czy podczas świąt. Kilka dni naprzód możesz zrobić np. bigos, sałatkę jarzynową czy upiec tradycyjny mazurek lub babkę.

Sobota

Sobota to czas, na skończenie wszystkich przygotowań trwających już od kilku tygodni. Tego dnia najlepiej wybrać się na ostatnie zakupy do warzywniaka. Warzywa takie jak pomidor, ogórek czy szczypiorek, które są chętnie wykorzystywane do świątecznych potraw, najlepiej smakują kiedy są świeże, stąd też ich zakup najlepiej zostawić właśnie na sobotni ranek. Oczywiście koniecznie trzeba nastawić ogromny garnek z jajkami, które w najbliższych godzinach staną się pięknymi pisankami. Do dekoracji jajek zaproś wszystkich członków rodziny. Zarówno dzieci, rodzice jak i dziadkowie mają swoje pomysły jak zrobić pisanki. Pięknie ozdobione jajka włóżcie do koszyka wraz z innymi pokarmami, aby zgodnie z tradycją je poświęcić. W sobotę dokończ przygotowania związane z gotowaniem potraw i porządkowaniem domu. Wieczorem pozwól sobie na chwilę dla tylko siebie. Zrób sobie długą, relaksującą kąpiel, która Ci się należy po wielu dniach przygotowań.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena