Temat diety bezglutenowej będącą jednym z najskuteczniejszych lekarstw dla osób zmagających się z Celiakią lub mówiąc prościej – nie tolerują glutenu jest obecnie bardzo popularny niemal we wszystkich dostępnych mediach.
Duże koncerny spożywcze prześcigają się w przygotowywaniu specjalnej oferty skierowanej właśnie dla tych osób, co z jednej strony jest ukłonem w stronę bezglutenowców, którzy w końcu otrzymują należną im uwagę, a z drugiej strony zakrawa niemal o ironię widząc jak na fali popularności tematu firmy chcą przypodobać się klientowi.
Osoby chore na celiakię przez wiele lat obywały się bez zasypywania ich niezliczonymi produktami bezglutenowymi i potrafiły sobie poradzić z prowadzeniem swojej własnej zdrowej diety. Nie trzeba bowiem wydawać kroci na produkty, które oznaczone zostały symbolem przekreślonego kłosa aby zdrowo i smacznie się odżywiać.
Warto pamiętać, że bez glutenu wcale nie oznacza bez smaku, czego dowodem może być prosta i smaczna babka piaskowa bezglutenowa, którą każdy może szybko i sprawnie przygotować w swojej kuchni.
Do przygotowania bezglutenowej babki piaskowej, która zachwyci smakiem i będzie się wręcz rozpływać w ustach nie potrzebujemy też żadnych trudno dostępnych składników, bowiem cały przepis będzie opierał się na bezglutenowej mące ziemniaczanej.
W naszym przepisie potrzebować będziemy:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
200 g masła lub margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
skórka tarta z 1 cytryny
sok z cytryny do smaku
Jajka (bez rozdzielania białka i żółtka) ubijamy na bardzo puszystą pianę, która powinna niemal dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie, nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru.
Następnym krokiem będzie wymieszanie mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia, który najlepiej przesiać przez drobne sitko. Gotową mieszankę powoli dodajemy do ubitych jajek i delikatnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy startą skórkę cytryny oraz sok cytrynowy i ponownie mieszamy. Roztapiamy w garnuszku masło lub margarynę i przelewamy do ciasta, ponownie miksując.
Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy ( pojemność ok. 2,5l wysmarowaną masłem i oprószoną mąką pszenną, zmielonymi migdałami lub mąką bezglutenową). Należy pamiętać, że przelane ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości formy, bowiem puszysta masa bardzo urośnie i może zajść ryzyko, że ciasto nam zwyczajnie wypłynie.
Pieczenie odbywa się w temperaturze 170°C przez ok. godzinę (pierwsze 30min pieczemy w 160°C). Po upieczeniu zostawić babkę na kilka minut w piekarniku przed wyciągnięciem, po czym możemy swobodnie ciasto wyjąć i przełożyć na talerzu czy papierze do pieczenia do całkowitego wystygnięcia.
Tak oto upiekliśmy lekką, miękką i delikatną babkę piaskową bez glutenu, którą możemy delektować się podczas przerwy na kawę czy poczęstować odwiedzających nas gości, bez potrzeby wydawania pieniędzy na gotowe przysmaki i przekąski.