Dieta bezglutenowa to nie tylko w dosłownym tego słowa znaczeniu dieta żywieniowa, bowiem to także styl życia oraz jedyne najskuteczniejsze lekarstwo dla osób cierpiących na celiakię – dolegliwość chorobową opierającej się na nietolerancji organizmu na przyswajanie szczególnego rodzaju białka jakim jest gluten. Źródłem glutenu są przede wszystkim zboża, pszenica, żyto, owies czy jęczmień.
Cała filozofia diety jak i życia bezglutenowców opiera się całkowitym wykluczeniu ze swojego reżimu żywieniowego glutenu w każdej jego formie i postaci. Osoby borykające się z tą dolegliwością możemy łatwo rozpoznać w sklepach spożywczych, bowiem w przypadku braku dedykowanej sekcji bezpiecznych dla nich produktów studiują one zawartość każdego pudełka, puszki czy opakowania, aby skutecznie wyeliminować produkty, które mogą im zaszkodzić.
Jakie produkty można jeść na diecie bezglutenowej?
Najbezpieczniejszymi produktami na jakie pozwolić mogą sobie bezglutenowcy są produkty uzyskiwane z mąki kukurydzianej, gryczanej, sojowej, amarantusa (zwanego także złotem Inków), prosa, bowiem są to rośliny, które w sposób naturalny nie posiadają w swojej strukturze glutenu. Dodatkowo do bezglutenowego jadłospisu można dodać orzechy, sezam, kaszę jaglaną, sezam oraz ziarna słonecznika.
Trzeba jednak uważać bowiem mąka kukurydziana, gryczana czy ryżowa, którą znaleźć można na pólkach sklepowych może być zanieczyszczona glutenem. Do zanieczyszczenia może dojść podczas procesu mielenia w tym samym młynie lub przetwarzania w zakładzie, w którym znajdują się również zboża zawierające gluten.
Aby uniknąć pomyłki i narazić się na skutki uboczne zanieczyszczonej glutenem mąki należy szukać i wybierać tylko produkty, które zawierają specjalne licencjonowanie oznaczenie z przekreślonym kłosem. Jest to gwarancja zdrowego i pozbawionego glutenu pożywienia, nad którym kontrolę sprawuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza jednak, że pożywienie, przekąski i słodkości na jakie można sobie pozwolić są pozbawione smaku czy swoich niezbędnych wartości kalorycznych. W standardowym jadłospisie znajdują się między innymi jaja, ryby, mięsa i wędliny, owoce i warzywa, a także chleb bezglutenowy, makarony, ciasta babki, a nawet kisiele, budynie i dżemy.
Lista zdrowych i smacznych potraw, niezliczonych kombinacji i wariacji kuchennych jakie stosuje się na diecie bezglutenowej jest naprawdę fascynująca i daleka od nudy czy pozbawienia jej smaku.
Warto również podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą, bowiem potrawy wchodzące w jej skład różnią się tylko nieznacznie swoimi wartościami kalorycznymi od zwykłych potraw na naszych stołach.
Alkohol w diecie bezglutenowej
W przypadku alkoholi, osoby na diecie bezglutenowej muszą zrezygnować z piwa, w którego składzie znaleźć można słód jęczmienny. Należy uważać także na rozmaite wódki tzw. „kolorowe”, bowiem wykorzystywane do barwienia i zmiany smaku barwniki i aromaty mogą zawierać gluten. Bezpieczne do spożycia są za to alkohole czyste, zatem własnoręcznie zrobione nalewki czy drinki z bezpiecznych dodatków z pewnością sprawdzą się na niejednym przyjęciu.