Masz problemy z nietolerancją glutenu lub celiakie? A może chcesz wyleczyć się z dolegliwości jelitowych? Odpowiedzią jest dieta bezglutenowa. Oto podstawowe informacje, które pomogą Ci ułożyć jadłospis, po przejściu na tę dietę. 

Data dodania: 2016-02-26

Wyświetleń: 1068

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dla kogo taka dieta będzie dobrym wyborem?

Przede wszystkich dla tych wszystkich osób, które borykają się z problemem stanu zapalnego jelit oraz zanikania kosmków jelitowych. Dodatkowo tego typu system żywienia zalecany jest także w przypadku noworodków i małych dzieci

 

Osoby przechodzące na dietę bezglutenową rezygnują z produktów zawierających zboża takie jak pszenica, jęczmień, owies, żyto.

Gluten jest jednak ukryty także w innych produktach, gdyż powszechnie stosuje się go do spulchniania, zagęszczania i przetwarzania dzisiejszej żywności. Dozwolone są z kolei do spożycia produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa oraz te, które mają wyróżniony napis informujący o braku glutenu w swoim składzie, a także wszystkie inne naturalne produkty, które glutenu nie powinny mieć z założenia.

 

Produkty niezawierające glutenu to przede wszystkim:

Kawa mielona, herbata, kakao, rum, wino, cydr, woda, nabiał bez dodatku glutenu, sery, warzywa, mięso, tłuszcze takie jak masło, oliwa, olej, owoce

Przykładowe przepisy na diecie bezglutenowej

 

Sernik bezglutenowy

Składniki: 2 kilogramy białego sera, 1,4 szklanki oleju kokosowego, 9 jaj, ¾ litra mleka, 4 szklanki brązowego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 opakowania budynku śmietankowego, biszkopty bezglutenowe lub ciasteczka owsiane bg, 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Mieszamy ciasteczka z masłem i rozwałkowujemy – to spód naszego ciasta. Masę serową mieszamy za pomocą miksera, a następnie ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

 

Bułeczki kukurydziane:

Składniki: 200 gram mąki bezglutenowej, 100 gram mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 150 ml mleka roślinnego, 100 ml wody, 50 ml oleju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, po czym łączymy je, a masę nakładamy do foremek na muffinki. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

 

Bezglutenowa tortilla z warzywami i kurczakiem

Składniki: pomidor, czerwona papryka, sałata, ogórek konserwowy, pierś z kurczaka.

potrzebne produkty: 2 jajka, 1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki mąki ryżowej, 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego

 

Przygotowanie:

Naleśniki przygotowujemy łącząc jajka, mąki i mleko – przy pomocy miksera. Smażymy je na patelni z odrobiną tłuszczy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso i warzywa pokrojone w kostkę. Kiedy będą miękkie, a mięso soczyste nakładamy nadzienie do naleśników i zawijamy.

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena