Tarty, tory, serniki, mazurki, babki, muffinki, babeczki, pączki oraz inne słodkości wbrew pozorom nie są tak trudne w przygotowaniu. Potrzebne Ci będą tylko odpowiednie składniki oraz poniższe porady:
Ciasto kruche
Jeśli chodzi o ten typ ciasta to najważniejsze jest, aby piec je w temperaturze około 180-200 stopni przez 20-30 minut. Jeśli chcemy, aby było półkruche to możemy podwyższyć temperaturę do 220 stopni. Jednak warto uważać z temperaturą, bowiem w zbyt wysokiej tłuszcz z masła rozłoży się, co może pogorszyć smak naszego ciasta – stanie się twarde i mdłe, a tego nie chcemy.
Piernik
Piernik pieczemy w około 150-160 stopniach. Czas pieczenia to około 45 do 60 minut. Dzięki takim proporcjom czasowym ciasto będzie wilgotne w środku, kruche na zewnątrz, a bakalie nie odpadną, ani się nie spalą. Brzegi natomiast będą odpowiedni zapieczone, tak jak w pierniku być powinny.
Ciasto francuskie
Przygotowując ciasto francuskie należy pamiętać, by nie przesadzić z ilością tłuszczu. Powinniśmy piec je około 15-25 minut w bardzo wysokiej temperaturze – w przedziale od 220 do 250 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie ma tendencje do bardzo szybkiego przypalania, dlatego powinno być pieczone na środkowych żerdziach piekarnika i sprawdzane co jakiś czas. Nie należy podwyższać, ani obniżać zbytnio temperatury pieczenia, bowiem zbyt niska temperatura powoduje rozwarstwienie ciasta, przez co nie będzie ono w stanie odpowiednio wyrosnąć – w środku będzie surowe i niesmaczne.
Biszkopt
Stworzenie idealnego ciasta biszkoptowego to nie prosta sprawa. Ważne jest odpowiednie dobranie składników i napowietrzenie masy, przed zalaniem blaszki. Ciasto tego typu pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni przez około 20-30 minut. Wyższa temperatura sprawi, że ciasto nie będzie miało okazji odpowiednio wyrosnąć. Wydłużenie czasu sprawi, iż stanie się suche i gumowate.
Ciasto drożdżowe
Ostatni typ ciasta, jaki będziemy omawiać to ciasto drożdżowe. Przepis na to ciasto i sposób pieczenia każdy powinien znać. Pieczemy je od 25-50 minut w zależności od rodzaju wypieku. Temperatura idealna to 170 stopni Celsjusza. Zbyt ciepły piekarnik spowoduje, że ciasto wyrośnie na zewnątrz, a w środku pozostanie zakalec. Odpowiednia temperatura i czas sprawią, że będzie pulchne, rumiane i smaczne.
Nasze porady cukiernicze, to efekt zabranego doświadczenia osób które znają się na tym najlepiej - babcie!