Kontynując serię artykułów na temat diety bezglutenowej, dziś kilka słów na temat jednego z głównych składników naszego codziennego pożywienia czyli mąki i jej zamienników, które można stosować będąc na diecie bez glutenu.

Data dodania: 2016-01-20

Wyświetleń: 807

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czego unikać na diecie bezglutenowej - MĄKA

Nietolerancja glutenu to coraz częściej spotykana przypadłość ludzka, o której dowiadujemy się zwykle przypadkiem podczas wizyty u lekarza czy po skierowaniu na bardziej specjalistyczne badania. Celiakia czyli nieco ostrzejszą odmianę nietolerancji glutenowej deklaruje już sporo osób, a co za tym idzie zmieniają swój tryb życia, nawyki i przyzwyczajenia – głównie te żywieniowe, bowiem to właśnie o żywność w całym tym problemie chodzi.

 

Każdy kto cierpi na celiakię musi jak najszybciej zmienić swoją dietę i zrozumieć, że jest to jedyne i w pełni skuteczne lekarstwo na daną przypadłość. Jednym ze składników naszej diety, który powinien natychmiast zniknąć z naszego jadłospisu jest biała mąka. Nie oznacza to, że dania bezglutenowe będą pozbawione tego często bądź co bądź kluczowego składnika, jednak zdecydowanie będziemy zmuszeni do zastąpienia jej bezglutenowym odpowiednikiem, np. mąką z ciecierzycy czy z ziaren amarantusa.

 

Trzeba jednak pamiętać, że mimo iż mąka bezglutenowa jest składnikiem zastępczym, to przygotowując potrawy musimy dokonać również pewnych zmian związanych z jej właściwościami. Gluten zawarty w zwykłej mące sprawia bowiem, że nasze wypieki, ciasta czy chleby są miękkie i bardziej sprężyste. Glutenowe wypieki są również dużo ładniejsze pod względem wizualnym, jednak dla osób chorujących na celiakię walory wzrokowe nie mają najmniejszego znaczenia, jeżeli chodzi o ich zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Wypiekane produkty bez glutenu wydawać się mogą zbite w sobie i twarde, jednak tak naprawdę to tylko pozory, bowiem ich smak i możliwość eksperymentowania oraz odkrywania nowych połączeń smakowych jest wręcz nieporównywalny z wypiekami spożywanymi przez osoby zdrowe.

 

Warto zatem zainwestować lub samemu przygotowywać swoją bezglutenową mąkę, żeby nasze potrawy nabrały smaku i odpowiednich walorów zdrowotnych.

 

Rodzajów mąk bezglutenowych, którymi możemy zastąpić zwykłą mąkę białą jest naprawdę sporo. Mogą to być przykładowo mąki z wspomnianego już amarantusa czy ciecierzycy, mąka z białego i brązowego ryżu, jaglana, gryczana, z kasztanów, mąka konopna, ziemniaczana czy sojowa i wiele wiele winnych rodzajów mąki, każda ze swoim unikalnym walorem smakowym i zdrowotnym.

 

Budowanie świadomości swojej i swojego otoczenia, kiedy zmagamy się z nietolerancją na gluten to pierwszy i podstawowy krok do spokojnego i zdrowego życia, dlatego musimy doskonale zdawać sobie sprawę z tego co możemy, a czego musimy unikać w naszej diecie. Cała reszta to tylko dodatki, które sprawią, że nawet nowe osoby chorujące na celiakię szybko odnajdą się w tym nowym kulinarnym świecie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena