Najbardziej oczywiste są przygotowywane z dodatkiem miodu desery, ale szczególnie w południowej Europie jest on stosowany nie tylko przy doprawianiu słodkich smakołyków. Można z powodzeniem dodawać go do marynat do mięs czy ryb, a także wytrawnych zup. Poniżej przepis na pyszny obiad z wykorzystaniem miodu, które doskonale sprawdzi się jesienią.
Na pierwsze: zupa – krem z dyni z miodem
Kremowe zupy świetnie rozgrzewają i dają długotrwałe poczucie sytości. Ta przygotowywana jest z sezonowych, łatwo dostępnych składników i doskonale nadaje się na jesienny obiad. By ją przyrządzić w ilości dla całej rodziny potrzebujemy:
1 kg obranej, posiekanej dyni Hokkaido lub innego gatunku
1 por lub dwie dymki
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka chilli
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
·2,0 l warzywnego wywaru
·sól, biały pieprz - do smaku
groszek ptysiowy lub grzanki do podania
W garnku rozgrzewany odrobinę masła lub oliwy z oliwek i podsmażamy na nim por lub dymke przez parę minut – do zeszklenia Dodajemy drobno pokrojoną dynię, chili, imbir, liść laurowy, gałkę i 2 łyżki dobrego, spadziowego miodu. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, zalewamy wywarem i gotujemy, póki dynia nie zrobi się miękka. Następnie usuwamy ziele oraz liść laurowy, po czym miksujemy całość do momentu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Zupę podajemy gorącą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Na drugie: skrzydełka kurczaka w miodzie
Dobre skrzydełka kurczaka powinny mieć wyrazisty smak, być chrupiące i łatwo odchodzić od kości. Te na pewno takie będą, a wykorzystanie miodu rozmarynowego zapewni im dodatkowo iście królewski aromat. Weźmy:
12 skrzydełek kurczaka
4 łyżki aromatycznego miodu rozmarynowego
3 łyżki ketchupu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę ciemnego sosu sojowego
·Szczyptę papryki chilli i białego pieprzu
Najpierw starannie myjemy skrzydełka, możemy też podzielić je na dwie części i odciąć same końcówki. W misce lub pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty (miód rozmarynowy, ketchup, oliwę z oliwek, wszystkie przyprawy) i obtaczamy nią dokładnie skrzydełka. Całość wstawiamy do lodówki na 1 h lub dłużej. Następnie rogrzewamy piekarnik do 150 - 175 stopni i pieczemy skrzydełka ok. 1 h pilnując, by się nie przypaliły (nietrudno o to ze względu na miód!). W trakcie procesu pieczenia możemy dodatkowo posmarować skrzydełka marynatą, używając specjalnego pędzla. Gotowe skrzydełka podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Po prostu palce lizać!