2 głosów
Pobierz artykul
2 głosów dodatnich
0 głosów ujemnych
4488 razy czytane
0 przedrukowany
Creative Commons Licencja

Mieszanka cynamonu z miodem daje ciekawy efekt smakowy, stanowiąc wypiek pośredni między piernikiem a babką z cynamonem. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Można podać z bitą śmietanką lub z kulką lodów, albo bez niczego.

Składniki:

125 g masła lub margaryny
5 łyżek miodu
pół szklanki mocnej kawy
2 jajka
1 dl cukru
4,5 dl mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dl rodzynek
1 łyżka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru

1. Roztopić tłuszcz oraz zmieszać z miodem i kawą.
2. Ubić jajka z cukrem.
3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, cynamon i imbir.
4. Wszystkie składniki połączyć razem.
5. Przelać ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (ok. 2 litrów).
6. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Licencja: Creative Commons