Torty kanapkowe są doskonałym pomysłem na różne uroczystości rodzinne. Smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Do przełożenia tortów wykorzystujemy wiele produktów, szczególnie sezonowych. Dekorujemy je kolorowymi owocami i warzywami, a na wiosne nowalijkami.
Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.
Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mąki (11 dl)
1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.
Nadzienie
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
pęczek posiekanych rzodkiewek
posiekany ogórek
pół papryki czerwonej lub żółtej pokrojonej w drobną kostkę
posiekany koperek (2-3 łyżki)
sól, pieprz
2 dl śmietany 18 proc.2 dl majonezu
1. Połączyć jajka z rzodkiewką, ogórkiem, papryką i koperkiem.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną.
3. Połowę majonezu wmieszać w nadzienie, którym przełożyć krążki chleba.
4. Resztą majonezu posmarować wierzch i boki tortu.
5. Udekorować według własnego poczucia estetyki.