Kotlety z jęczmienia
Składniki: kasza jęczmienna - 100 gr | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | 10-15 dag orzechów włoskich | 1 marchew | 1-2 łyżki bułki tartej | mleko sojowe| majeranek | bazylia | oregano | sól | pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew, zioła, przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.
Kotlety z soi
Składniki: paczka kostki sojowej | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | bułka grahamka | majeranek | lubczyk po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i razowej
Sposób przygotowania:
Soje zalać goraca wodą, moczyc 15 minut, odcedzić, przepuścić przez maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahamką namoczoną w gorącej wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i upiec.
Kotletyz czerwonej fasoli
Składniki: puszka czerwonej fasoli | 1 cebula | 4-5 łyżek płatków owsianych | majeranek | sól | pieprz do smaku | 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.
Kotlety z płatków owsianych
Składniki: 50 dag płatków owsianych | szklanka gorącej wody | 1 cebula | 1 łyżka oleju | majeranek | bazylia | oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i piec na zloty kolor.
Smacznego ! :)