Rozróżniamy trzy gatunki kukurydzy:
Kukurydzę zwykłą która służy do produkcji mąki i kaszy.
Kukurydza cukrową która można jeść surową , mrożoną oraz konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.
Kukurydza ma duża wartość odżywczą. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, prowitaminę A, witaminę E.
Zawiera także spore ilości potasu, magnezu i fosforu oraz niewielkie ilości białka.
Kukurydzę dodajemy do sałatek, farszó , z mąki kukurydzianej przyrządza się mamałyg , placki i budynie. Mąka kukurydziana ze względu na niska zawartość glutenu nie nadaje sie do wypieków. Skrobią kukurydzianą można zagęszczać zupy oraz sosy.
Przepis na Sałatkę z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem
Składniki:
- puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
-pomidor
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Obrany czosnek,posiekać bardzo drobno,dodać kukurydzę, fasolę, pokrojona papryke, pomidora,wymieszać wszystko z majonezem. Posypać obwicie natka pietruszki. Podawać z pieczywem.
Smacznego:)
Wyobraź sobie grupę żeglarzy, którzy wypływają w wielomiesięczny rejs, by odkrywać nowe lądy, zdobywać bogactwa i pisać historię. Tyle że zamiast wrócić z triumfem, wielu z nich nigdy nie wraca. Nie z powodu sztormów czy piratów, ale przez coś tak prozaicznego jak brak witaminy C. Szkorbut był prawdziwą zmorą marynarzy przez setki lat, zanim ktokolwiek zrozumiał, czym właściwie jest. Jak to możliwe, że tysiące ludzi umierało przez coś, co dziś rozwiązałby jeden kilogram cytryn?