Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji. Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.
Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko, duża zawartość wapnia, potasu i magnezu. Produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu, pomagają zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kaloryczne.
Soja jest bardzo wartościowym pokarmem, podstawowym produktem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Z nasion soi robi się: kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego):
Tofu w panierce:
Składniki :
400 g tofu, 1 jajko, mąka ziemniaczana do panierowania, 4 utarte ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru, 2 dymki
sos: 4 łyżki pasty z fermentowanej soi, kilka łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Tofu odciśnij z nadmiaru wody, potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut. Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku. Usmaż z obu stron na gorcej oliwie, osusz na papierze kuchennym.
Wymieszaj dokladnie składniki sosu. Dymkę pokroj w małe paseczki. Zeszklij na patelni czosnek, dymke oraz imbir, dodaj tofu. Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu, aż sos wniknie w tofu i odparuje.
Podawaj z ryżem.
Smacznego! :)