Rdzenni mieszkańcy różnych kontynentów nauczyli się wykorzystywać do walki z pryszczami zasoby naturalne, które akurat im przyroda podarowała i które w danej części świata są bardzo powszechne.
Mieszkając w Australii do walki z trądzikiem prawdopodobnie użyłbyś... pereł. Ze sproszkowanych pereł wykonuje się maseczki nadkładane na twarz. Są także dodawane jak przyprawa do potraw. Swoją skuteczność w walce z krostami zawdzięczają niespotykanym właściwościom polegającym na regulacji działania hormonów w skórze. Dzięki czemu niespodzianki na twarzy pojawiają się znacznie rzadziej.
Gdybyś pochodził z krajów arabskich z pomocą w walce z trądzikiem przyszłaby Ci lokalna roślina - Aloes. Jego niezwykłe właściwości są znane także w Polce. Jednak jako mieszkaniec Bliskiego Wschodu do redukcji pryszczy użyłbyś nektaru z kwiatów aloesu - a nie jak to ma miejsce u nas soku z liści.
Będąc nastolatkiem urodzonym w Ameryce Południowej aby zmniejszyć wysyp pryszczy stosowałbyś maseczki z tak zwanego białego cynamonu. To potoczna nazwa pastwina trójpręcikowego - górskiej rośliny, której naturalnym środowiskiem życia są wysokie Andy. W jego korzeniach znajduje się kwas ratechio -garbnikowy. Związek ten znany jest z właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych, działa także wysuszająco i ściągająco na krosty. Systematyczne stosowanie go w maseczkach daje zaskakujące dobre rezultaty.
W Europie zaś z pryszczami walczy się na przykład za pomocą Czarnego Błota z Morza Martwego posiadającego niezwykłe właściwości łagodzenia objawów wielu chorób skórnych. Nie tylko trądziku, ale też łuszczyc czy egzem. Równie chętnie do walki wykorzystywane są uzdrowiskowe wody siarczkowe. Znane z działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego skutecznie radzą sobie z trądzikowymi zmianami skórnymi oraz błyszczeniem się skóry. Co ciekawe źródło najsilniejszej na świecie wody siarczkowej znajduje się w Polsce - jest to Malinowy Zdrój.
Do walki z trądzikiem w Europie wykorzystywane są także rośliny. Popularna brzoza zawiera betulinę o sprawdzonych właściwościach bakteriobójczych, od wieków wykorzystywaną do produkcji dziegciu