W ostatnich latach kolagen osiąga szczyty popularności jako dodatek, substancja aktywna w kosmetykach. Aktualnie znajdziemy go wszędzie -od płynów do higieny intymnej, po szampony, kremy do rąk, ciała czy kosmetyki na zmarszczki. Jednak czy wiesz że w kosmetykach stosowanych jest aż 7 rożnych rodzajów kolagenu?

Data dodania: 2015-04-02

Wyświetleń: 1291

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kolagen i jego rodzaje stosowane w kosmetykach

Zanim podejmiesz decyzję który kosmetyk z kolagenem kupisz - dowiedz się czym poszczególne rodzaje kolagenu różnią się od siebie

  1. Kolagen zwierzęcy - otrzymywany może być z więcej niż 20 typów białek znajdujących się w tkance łącznej. Pozyskiwany jest zwykle z wyższych kręgowców (np. skór bydlęcych i wieprzowych) - w związku z czym charakteryzuje się zagęszczoną siecią i wyższą temperaturą denaturacji. Przez to ma stosunkowo dużą stabilność i wytrzymałość. Jednak w produkcji kosmetyków nie są to pożądane cechy. Kolagen zwierzęcy jest związkiem trudno rozpuszczalnym w wodzie i przez to charakteryzuje się małą aktywnością. Aby taki kolagen mógł być zastosowany w kosmetykach musi wcześniej zostać poddany obróbce chemicznej i enzymatycznej. Przez takie zabiegi skuteczność kolagenu jako substancji wygładzającej i wypełniającej zmarszczki znacznie maleje
  2. Kolagen natywny (aktywny) - to najbardziej pożądana forma kolagenu w kosmetykach. Wytwarzana jest ze skóry rybi charakteryzuje się tym, że bez większych problemów rozpuszcza się w wodzie. Kolagen pozyskiwany z ryb ma znacznie mniej zagęszczoną sieć - przez co nie trzeba go poddawać skomplikowanej obróbce, by uzyskać produkt końcowy. Zastosowanie delikatnych metod przetwarzania tego białka budulcowego sprawia, że zachowuje znacznie więcej swoich właściwości. Kolagen aktywny potrafi wnikać przez skórę, a efekty jego stosowania są zauważalne.
  3. Kolagen hydrolizowany. Jest to po prostu żelatyna, która powstaje po termicznej obróbce kolagenowego białka. W wyniku działania wysokiej temperatury zniszczona zostaje sieć kolagenowa oraz wiązania peptydowe między białkami kolagenowymi. Przez taki rodzaj obróbki uszkodzeniu ulega struktura przestrzenna białek kolagenowych, a sam kolagen w formie żelatyny ma małą aktywność biologiczną. Jego stosowanie jako kosmetyku nie doprowadzi do poprany wyglądu skóry. Pozyskiwany jest zarówno ze skór zwierzęcych jak i ich kości. Jest to najtańsza odmiana kolagenu wykorzystywana w produkcji kosmetyków, która nie wpływa na poprawienie naszego wyglądu
  4. Atelokolagen - to przetworzony kolagen zwierzęcy poddany specyficznej obróbce związkiem chemicznym o nazwie pepsyna. Ten kolagen jest często wykorzystywany do przenoszenia białek i kwasów nukleinowych zawartych w lekach. Jest także stosowany w kosmetykach. Wraz z kwasem hialuronowym potrafi pobudzić komórki do zwiększonej produkcji własnego kolagenu. Przez co zwiększa elastyczność i i wygładzenie skóry. Jedyny minus - sposób jego wytwarzania jest kosztowny
  5. Mikrokolagen- kolejny pożądany rodzaj kolagenu w kosmetykach. Jak sama nazwa wskazuje - są to niewielkie cząstki białek, które potrafią upodobnić się do naturalnego kolagenu. Dzięki małej masie cząsteczkowej bez problemu przenikają przez skórę i docierają aż do fibroblastów. Mikrokolagen poprawia elastyczność i sprężystość skóry oraz wygładza zmarszczki
  6. Kolagen liofilizowany - to kolagen powstający w procesie suszenia w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza w warunkach obniżonego ciśnienia. Taka obróbka - liofilizacja gwarantuje aktywność i działanie kolagenu. Wysokie koszty produkcji sprawiają, że cena tego rodzaju kolagenu jest dość wysoka. Wykorzystywany jest głównie do produkcji maseczek kolagenowych, opatrunków kolagenowych czy też suplementów diety
  7. Kolagen roślinny - fitokolagen - wytwarzany z wielocukrów roślinnych, których cechą charakterystyczną jest wytwarzanie ochronnego filmu ściągającego na skórze o działaniu podobnym do kolagenu zwierzęcego. Taka nazwa nawiązuje do działania substancji roślinnych - z typowym białkiem kolagenowym - charakterystycznym tylko i wyłącznie dla zwierząt - nie ma nic wspólnego
Licencja: Creative Commons