Dobrym sposobem, który można wykorzystać, kiedy bolą stawy, jest termofor lub koc elektryczny, a także robienie gorących, suchych okładów na bolące miejsca. Włóż do bawełnianego lub lnianego woreczka ciepłą sól kamienną i ciepły piasek i połóż jako okład na stawy.

Data dodania: 2015-01-23

Wyświetleń: 6314

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Domowe sposoby na bolące stawy w medycynie ajurwedyjskiej

Olej rycynowy zmniejsza stan zapalny i ułatwia usunięcie toksyn z komórek, a zatem zanim zastosujesz rozgrzewający okład, nałóż na okolice chorego stawu warstwę oleju rycynowego.

Słońce działa podwójnie korzystnie na artretyczne stawy: promieniowanie słoneczne zapewnia lecznicze ciepło oraz pobudza produkcję witaminy D, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia okrężnicy i kości.

Opuchlizny stawów i bolące stawy można zmniejszyć, nakładając na nie gęstą pastę z korzenia rabarbaru i czekając, aż wyschnie. Pasta z suszonego imbiru pomaga ciału wydalić toksyny znajdujące się głęboko w stawach (nie trzymaj jej jednak zbyt długo, bo może poparzyć skórę). Łagodząco i przeciwbólowo działają też okłady z korzenia żywokostu, podobne właściwości ma dziewanna. Do okładów można także używać pieprzu kajeńskiego i pokrzyw, aby pobudzić staw do samooczyszczenia, lecz nie powinny ich stosować osoby typu pitta. Nie należy ich także aplikować w przypadku silnego stanu zapalnego.

W stawach dotkniętych artretyzmem toksyny są głęboko umiejscowione, zatem każde nagromadzenie się dodatkowych toksyn w układzie trawiennym spowoduje nawrót lub zaostrzenie dolegliwości. W trakcie fazy zaostrzenia należy spożywać pokarmy lekkostrawne, półpłynne i w niewielkich ilościach.

Jeśli masz gruby nalot na języku, pij słabą herbatę z imbiru z cytryną i miodem. W fazie zaostrzenia spożywaj kleik ryżowy lub jęczmienny i rzadką zupę z fasoli mung. Wyeliminuj z diety na co najmniej sześć tygodni produkty smażone, nabiałowe, pokarmy spożywane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, biały cukier, wszystkie rodzaje alkoholu oraz wszystkie warzywa psiankowate. Do psiankowatych należą m.in. ziemniak, pomidor, bakłażan, papryka. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tytoniu, ogranicz jego ilość w jak największym stopniu. Jeśli używasz dużo chili, może to być częściowo przyczyną twojej choroby, dlatego należy go wyeliminować ze swej diety. Ogranicz ilość soli. Pij gorącą wodę.

Najlepsze smaki w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów to gorzki i ostry. Smaki te stosuje się do regulowania wata i usuwania toksyn. Ponieważ smak ostry działa rozgrzewająco, najlepiej jest aplikować substancje ostre w fazie remisji, aby aktywnie pobudzić ogień trawienny. Smak gorzki jest szczególnie potrzebny w przypadku silnego bólu całego ciała, utraty apetytu, utraty smaku, niestrawności i gorączki.

Choć na tym etapie wszystkie gorzkie substancje mogą działać leczniczo na artretyzm, każda z nich ma określone właściwości. Goryczka jest przydatna w razie braku apetytu i niestrawności. Aloes działa łagodząco na układ trawienny i oczyszcza wątrobę. Berberys i mniszek również doskonale oczyszczają wątrobę. Jukka koi ból stawów. Korzeń lukrecji ma działanie przeciwzapalne. Berberys, echinacea i gorzknik pomagają usuwać pasożyty.

Powszechnie znane zioła o smaku ostrym to: bazylia, kłącze tataraku, kocimiętka, koper, kozieradka, czosnek, imbir, bylica, pietruszka, mięta pieprzowa, kurkuma, waleriana, bukwica lekarska. Gatunki mięty, choć ostre, zasadniczo nie nasilają pitta, o ile nie stosuje się ich w nadmiarze. To samo odnosi się do kurkumy.

Prosty przepis na dolegliwości reumatyczne, zwłaszcza dotykające tylko jednego stawu, jest następujący: rozgnieć ząbek czosnku w łyżce mleka i zjedz go zaraz przed snem. Choć w tej chorobie produkty nabiałowe są zabronione, to niewielka ilość mleka będzie doskonałym nośnikiem czosnku i złagodzi jego drażniące, rozgrzewające działanie.

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena