Dlatego też polecam ją raczej osobom cierpliwym i systematycznym, bo wymaga to nawet kilkunastu tygodni wyrzeczeń.
Chcąc obniżyć poziom cholesterolu domowym sposobem możemy zrobić nalewkę czosnkową, a na pewno zapobiegniemy rozwojowi miażdżycy. Kurację z syropu czosnkowego stosujemy przed posiłkami, codziennie, minimum przez miesiąc . Równie skuteczną miksturą jest środek przygotowywany z zmiażdżonym czosnkiem na bazie miodu i cytryn.
Kolejną zdrową rośliną jest służący naszemu zdrowiu karczoch o jadalnych kwiatach. Choć niezbyt jeszcze popularny w Polsce, zawiera cynarynę obniżającą cholesterol. Pyszny gdy dodajemy go do sałatek, również smakowo współgra z czosnkiem. Stanowi bazę do przygotowania pasty, doskonałej do chleba, a z dodatkiem oliwy, zielonych oliwek i dodatkiem wina powstanie krem do serka naturalnego.
Dawno już odeszliśmy od doskonałego źródła błonnika jakim jest siemię lniane. Zawiera ono kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E. Dodawać go można do jogurtu, jak i zarówno do sałatki.
Z pyłkiem pszczelim mikstury polecają lekarze stosujący apiterapię, czyli leczenie produktami pszczelimi. W połączeniu z świeżym sokiem z marchwi powinniśmy przyjmować przed posiłkami.
Przed posiłkiem warto również napić się zielonej herbaty, zawierającej dużo przeciwutleniaczy o ochronnym działaniu; wspomagającej oczyszczanie organizmu z toksyn.
Zdrowie pochodzi jak najbardziej z natury, poczynając od zdrowego soku z buraków, syropu na pierwsze objawy przeziębienia z cebuli, do mleka dla chorych dodajmy miodu; wtedy nie trzeba mieć wtedy siły aby dojść do apteki. Szybko odchorujemy.