Uzyskanie gwiazdki Michelin to największe marzenie dla restauratora i jego całego zespołu. Jak dotąd, w Polsce tylko jedna restauracja otrzymała taką nagrodę.  Specjaliści Michelin, oprócz gwiazdek przyznają również inne wyróżnienia. W tym roku doceniono lokale z Warszawy i Krakowa.

Data dodania: 2014-03-14

Wyświetleń: 1227

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

13 marca 2013 roku- to historyczna data dla polskiej kuchni. Właśnie wtedy przyznano pierwszą i jak dotąd jedyną gwiazdę restauracji Atelier Amaro. Wyróżnione bistro serwuje dania kuchni polskiej. Jednocześnie, jest jedną z najbardziej prestiżowych restauracji w kraju- na stolik w Atelier trzeba czekać co najmniej 3 miesiące. Popularność tego warszawskiego lokalu znacznie wzrosła po uzyskaniu gwiazdki Michelin. Nic dziwnego, że restauratorzy na całym świecie zabiegają o to, aby być zauważonym przez specjalistów tej francuskiej firmy.

Nie tylko opony

Co mają opony samochodowe do kuchni? Jak się okazuje, bardzo wiele. Michelin to znany na całym świecie producent opon. Francuska firma znana jest również z wydawanych przez siebie przewodników dla turystów zmotoryzowanych. To właśnie w przewodniku znajdziemy rzetelne recenzje, w jakim miejscu warto zatrzymać się na obiad będąc w podróży. Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych:

  • czerwone przewodniki opisują hotele i restauracje,
  • zielone przewodniki opisują atrakcje turystyczne

Książki Michelin są wydawane na całym świecie. Czerwone przewodniki ukazują się co rok. Pierwszy przewodnik Michelin postał w 1900 roku i zawierał adresy warsztatów samochodowych, okolicznych sklepów, informacje na temat cen paliw. Miał być pomocny dla kierowców, którzy podróżując szukali przyjaznych miejsc. Przez pierwsze 30 lat okładka miała kolor niebieski, potem zmieniono ją na czerwony.

Prestiż gwiazdki

W czerwonym przewodniku znajdziemy najlepsze restauracje świata. W obecnym wydaniu podręcznika znajduje się kilkanaście lokali z Polski: są to restauracje z Warszawy i Krakowa. Samo pojawienie się w przewodniku to już spore wyróżnione. Najlepsze restauracje zostają przez Michelin oznaczane gwiazdkami. Taki system jest prowadzony już od 1926 roku. Poszczególne gwiazdki oznaczają:

***: zobacz koniecznie- oznacza miejsce doskonałe, które warte jest nawet specjalnej podróży. Najlepsza kuchnia z użyciem najwyższej jakości składników

**: warto odwiedzić- znakomita kuchnia, idealne miejsce na posiłek

*: godne uwagi- bardzo dobra kuchnia w swojej kategorii


Uzyskanie gwiazdki jest bardzo trudne, często uzyskują ja doświadczeni kucharze z ponad 20 letnim stażem. Niemniej jednak warto zabiegać o taki laur, bo gwiazdki Michelina świadczą o najwyższej jakości serwowanych dań.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena