Koktajle to jeden z najpopularniejszych alkoholowych napojów mieszanych. Jest to też jednocześnie jeden z najstarszych typów, choć to, co dziś znamy pod nazwą koktajlu, swoich korzeni nie ma w XVI wieku – należy się ich raczej doszukiwać w czasach amerykańskiej prohibicji.

Data dodania: 2014-02-04

Wyświetleń: 1298

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

FELIETON

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czym jest koktajl?

Czy wiesz, czym jest koktajl?

Koktajle to jeden z najpopularniejszych alkoholowych napojów mieszanych. Jest to też jednocześnie jeden z najstarszych typów, choć to, co dziś znamy pod nazwą koktajlu, swoich korzeni nie ma w XVI wieku – należy się ich raczej doszukiwać w czasach amerykańskiej prohibicji.

Definiowanie koktajli

Ludzie od zawsze mieli tendencję do definiowania wszystkiego, z czym się spotykali. Koktajle także były obiektami taki prób – mniej lub bardziej udanych (nie oszukujmy się, częściej tych mniej udanych). Czasem stawiano na objętość drinka, a czasem na jego skład. Dziś nie ma jako takiej ścisłej definicji – raczej wymienia się elementy, które w drinku zazwyczaj się znajdują.

Najstarsza znana nam definicja z samego początku XIX wieku mówiła o tym, że napój ten ma być „pobudzający”, a obowiązkowymi składnikami nazywała dowolny alkohol, cukier i bitter.

Po co pić koktajle?

Dziś zdecydowanie koktajl to sposób na pogłębienie smaku. Sztuka tworzenia, komponowania koktajli, wymaga znajomości smaków alkoholi i dodatków, a przecież niekiedy jest ich nawet kilkanaście. Dobrze przygotowany koktajl to po prostu jeszcze jedno oblicze alkoholu, ale nie zawsze tak było. W czasach prohibicji w USA kwitło bimbrownictwo (dziś to już niemal przemysł dostarczający czasem doskonałego alkoholu, ale wtedy produkty były raczej przeciętnie spożywcze). Żeby ukryć zawartość alkoholu w szklance, najlepiej było go z czymś zmieszać – wtedy nalot nie wykrywał alkoholu w ogóle, a klient nie wykrywał prawdziwej jakości i prawdziwego smaku tego, co pije.

Składniki koktajli

Każdy koktajl jest mieszanką niepowtarzalną, ale wszystkie składają się z bardzo podobnych typów składników.

Podstawą jest zawsze mocny alkohol. Może to być rum, tequila albo whisky, ale dziś zdecydowanie częściej używa się dobrej wódki, a to dlatego, że ma zdecydowanie mniej wyrazisty smak niż trzy wymienione wcześniej alkohole, a to ważne, ponieważ drugi składnik koktajlu to zwykle alkohol o niższej mocy, ale wyraźniejszym smaku. Bardzo często alkoholem tym jest wermut lub jakiś owocowy likier – rolą tego dodatku jest zmienianie smaku koktajlu. Taką samą funkcję pełnią inne dodatki: syropy, curacao, grenadyna, soki owocowe, aromaty do alkoholu esencje, zaprawki, a czasem również czysta woda. Dodatkowo połączenie odpowiednich składników może też dać ciekawe efekty kolorystyczne, dlatego właśnie wszystkich składników czasem jest nawet około 20. Większość koktajli wykończona jest najróżniejszymi dekoracjami. Mogą to być liście świeżej mięty lub melisy, może być plasterek cytryny, może być oliwka, a może być którekolwiek z niewymienionych tutaj rozwiązań, o ile poprawia wygląd koktajlu.

Koktajle z przepisów

Wiele koktajli to receptury powszechnie znane, drinki łączone ze składników, które można kupić w większości sklepów (choć oczywiście jakość alkoholi w tym przypadku może być różna), ale są też i takie, których przygotowanie wymaga profesjonalnego sprzętu oraz nadzwyczaj dobrze wyposażonego baru. Jednym ze składników, które kiedyś były obowiązkowe, a dziś czasem trudno je nawet kupić, są bittery. W tym przypadku też na jaw wychodzi niezwykła ważność receptury, bo jedna kropla za dużo może spowodować, że cała szklanka nada się tylko do wylania. Przepisy na koktajle zresztą same w sobie nie są niczym nowym. Pierwszą książeczkę z przepisami wydano w 1862 roku – wśród wielu receptur drinków znalazły się przepisy na 10 koktajli, z których dziś praktycznie się nie korzysta, chyba że w celach edukacyjnych lub z ciekawości. Dziś przepisów są tysiące, a każdy barman opracowuje też swoje receptury, które mają podkreślać wyjątkowość jego baru.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena