Robienie spaghetti z tuńczykiem należy zacząć od zgromadzenia składników. Na samej rybie nie należy za bardzo oszczędzać. Najtańsze, bardzo rozdrobnione tuńczyki nie nadają się do niczego, a na pewno nie do jedzenia. Ważny jest także dobrej jakości makaron, najlepiej razowy, ponieważ jest o wiele zdrowszy dla naszego układu pokarmowego. Warto również dodać kilka kropel sosu Tabasco lub innego dostatecznie pikantnego, ponieważ kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach przyspiesza nasz metabolizm.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów (w sezonie świeże)
- pół opakowania makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii do sosu i do przybrania
- kilka kropel sosu Tabasco
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sos można robić na patelni lub w garnku. Jezeli zdecydujemy się na tę drugą opcję, warto pamiętać o tym, by miał on grube dno. Dzięki temu unikniemy przypalania się potrawy.
Na początku rozgrzewamy oliwę i wzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Dodajemy suszone zioła i czekamy, aż wszystko się zeszkli. Gdy kuchnia wypełni się pięknym cebulowym aromatem, a samo warzywo stanie się lekko przezroczyste, należy dodać pomidory i odsączonego tuńczyka i podsmażać, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Chwilę po tym należy dorzucić posiekany czosnek i tymianek. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i ostrym sosem. Z tym ostatnim należy uważać, ponieważ bardzo łatwo przesadzić. W razie potrzeby zawsze można dodać go więcej na talerzu. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem w naczyniu, w którym się gotował. Całość przybieramy listkami świeżej bazylii i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!