Tex-Mex to swoisty konglomerat tradycji kulinarnych południa Stanów Zjednoczonych i meksykańskich emigrantów. Ten styl w sztuce kulinarnej, najbardziej popularny właśnie w Teksasie, zdążył rozpowszechnić się na cały świat i całkowicie zdominował powszechne wyobrażenie o "meksykańskim jedzeniu".
Kuchnia Tex-Mex ma dużo wspólnego z kuchnią meksykańską. Łączy je między innymi używanie takich składników jak tortille (chociaż w Meksyku zwykle są one z mąki kukurydzianej, a w USA z pszennej), mięso wołowe i wieprzowe, ostre papryczki w wielu rodzajach, ser i fasola. Brak jednak w tradycyjnej kuchni Meksyku takich przypraw, jak chociażby kumin, który pochodzi z tradycji kuchni indyjskiej. Ważna jest tu także szybkość przygotowywania potraw. Tex-Mex stawia na sycące dania, które można przygotować dość szybko.
Sztandarowym daniem powstałym w tradycji tej kuchni jest chili con carne. To rodzaj gulaszu, w którym główną rolę odgrywają różnego rodzaju ostre papryczki i mielona lub siekana wołowina. Często również używa się cebuli, czosnku, pomidorów i dziczyzny. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, niektóre tak oryginalne jak chili z porterem i cynamonem, czy chili z kawą i Coca-Colą. Inne dania typowo Tex-Mex to fajitas, nachos i chimichangas.
Historycy do dziś spierają się, kiedy dokładnie powstała ta kuchnia. Powszechnie uznaje się jednak, że termin "Tex-Mex" po raz pierwszy ukazał się drukiem w 1945 roku. Stawala się ona coraz bardziej popularna w Stanach Zjednoczonych wraz z napływem imigrantów zza południowej granicy, aż w końcu w latach siedemdziesiątych zyskała uznanie w oczach szefów renomowanych restauracji. Od tego czasu powstało także wiele sieciowych barów proponujących uproszczoną wersję tej kuchni, dzięki czemu jest ona dziś jedną z najpopularniejszych na świecie.