GMO - genetycznie modyfikowane organizmy - wszczepiają lub usuwają geny u roślin. "Wszczepiają", czyli te zmiany w naturalny sposób nie zachodzą. To tak, jakby nam usuwano niektóre cechy, wtedy bylibyśmy nienaturalni!
Rośliny transgeniczne
To organizmy, którym wszczepia się geny innego organizmu, który należy do innego gatunku. Można to też porównać do tego, jakby nam wszczepiano coś od psa czy innego zwierzęcia, abyśmy byli "lepsi".
Pomyślmy co, by było gdybyśmy ugryźli "coś" z zewnątrz wyglądające jak pomidor, a w środku znaleźlibyśmy wnętrze kiwi.
Wady i zalety
-
- w badaniach na zwierzętach karmionych żywnością z GMO, wykryto bezpłodność, uszkodzenie układu pokarmowego itd.
- zwierzęta same unikają żywności GMO, jeśli mają wybór.
- modyfikowane organizmy szkodzą środowisku przez ich nienaturalność.
- rolnicy używają coraz silniejszych pestycydów.
+
- zwiększenie ilości plonów na mniejszych polach uprawnych.
- niskie koszty upraw.
- tworzenie biopaliw.
- zmniejszenie głodu na świecie.
Czy wiesz, że?
Kukurydza - 88 %, soja - 94 % (karmi się nimi drób), bawełna i rzepak najczęściej poddawane są modyfikacją.
USA produkuje najwięcej organizmów modyfikowanych genetycznie.
Pierwsza zmodyfikowana żywność trafiła na rynek USA w 1994 roku.
Ustawa
Pod koniec 2012 roku prezydent Bronisław Komorowski podpisał ustawę, która dopuszcza do rejestracji nasion GMO oraz zezwala na ich obrót.
Podsumowanie
A więc GMO może być dobre, jeżeli będziemy kontrolować to, bo ja na przykład nie chciałbym jeść roślin transgenicznych. Dlatego kontrolujmy to! Jeżeli nie chcesz jeść jedzenia z GMO, patrz się na naklejki z cyframi!