GMO Statystyki
Po razy pierwszy Żywność GMO dostępna była na świecie około 10 lat temu. Od tego czasu żywność genetycznie modyfikowana spożywana jest już na wszystkich kontynentach, a powierzchnia upraw modyfikowanych genetycznie wzrasta średnio o 10 – 20 % rocznie. Wiadomo, iż 8,5 milionów rolników z 21 krajów dostrzegło płynące korzyści z GMO. Kraje, które zdecydowały się na wykorzystanie biotechnologii rolniczej to m.im. Czechy, Niemcy, Francja czy Portugalia. Badania naukowe, dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie wprowadziły również pozostałe kraje Unii Europejskiej.
GMO w Polsce
Żywność modyfikowana genetycznie jest wprowadzona do obrotu w naszym kraju z godnie z procedurą, która określona została w Rozporządzeniu nr 1829/2003 w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Jednak, aby zachować wszelkie procedury i by było to w pełni zgodne z prawem należy najpierw złożyć wniosek do właściwego urzędu, czyli Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
GMO szansa czy zagrożenie?
Opinie o GMO są różne. Jedne z nich są całkowicie przeciwne żywności modyfikowanej genetycznie, zaś inne kategorycznie ja wspierają. Prawda dotycząca zalet żywności, wyprodukowanej w opisywany sposób jest następująca:
-
Warzywa z podwyższoną zawartością witamin oraz białka.
-
Oleje roślinne zdrowsze.
-
Większa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3.
-
Mniejsza zawartość toksyn pochodzenia grzybowego.
-
Zwiększona zawartość witaminy A w ryżu.
-
Pomidory posiadające właściwości zapobiegające chorobom nowotworowym.
-
Usuwanie efektów alergizujących.
Stosunek rolników – agrobiotechnologia statystyki
Agrobiotechnologia oraz uprawy roślin GM, jak już wcześniej wspomniano to temat kontrowersyjny. Dzięki przeprowadzeniu wśród rolników badań można informacje na ten temat podsumować w następujący sposób:
-
Według 65% respondentów, ich gospodarstwo mogłoby być bardziej opłacalne, dzięki zastosowaniu odmian GM.
-
70% respondentów postanowiłoby wysiać na swoim polu odmianę kukurydzy GM, która odporna jest na omacnicę prosowiankę.
-
Według 84% pytanych rolnik powinien mieć swobodę wyboru technologii uprawy roślin.
-
90% chciałoby stosować nowoczesną technologię uprawy.
Wielu pytanych rolników widzi korzyści, które płyną z upraw GM, w tym niższe koszty produkcji, wyższe plony, zwiększona odporność roślin, lepszą jakość plonów oraz zmniejszoną potrzebę użycia oprysków.