Szaszłyk drobiowo-warzywny
Pierś z kurczaka marynujemy dzień wcześniej w mieszance składającej się z sosu sojowego, 2 łyżek miodu, soku wyciśniętego z limonki lub cytryny oraz czosnku. Nadziewamy na patyczek na przemian z pieczarkami, marchewką, papryką, cukinią i cebulą. Można użyć dowolnej kombinacji warzyw. Szaszłyki pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pieczemy do momentu, gdy kurczak się zarumieni.
Pstrąg lub łosoś w folii
Rybę należy skropić sokiem z cytryny, a do środka dodać np. świeżego koperku. Na wierzchu układamy plastry cytryny. Opcjonalnie możemy zastosować przyprawę do ryb. Całość zawijamy w folię aluminiową, którą należy podziurawić od spodu, aby wytapiający się tłuszcz i woda miały swobodny odpływ. Pieczemy ok. 20 minut.
Pieczone plastry bakłażana
Plastry bakłażana marynujemy w mieszance octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soku z cytryny, tymianku i ziół prowansalskich. Następnie kropimy sokiem z cytryny i pieczemy do momentu, aż brzegi będą mocno zarumienione. Można pod koniec smażenia dodać kostki sera feta. Bardzo dobrą alternatywą dla bakłażana jest cukinia, która ma nieco słodszy smak.
Grzanki bruschetta
Potrzebne będzie pieczywo razowe. Kromeczki należy spryskać oliwą z oliwek i natrzeć czosnkiem i posypać oregano. Grzanki trzymamy na ruszcie, aż do momentu kiedy się zarumienią. Dodajemy np. suszone pomidory i wcinamy, aż się uszy trzęsą.
Faszerowane pieczarki
Duże pieczarki dokładnie myjemy, a następnie odcinamy im nóżki. Boczek wędzony kroimy drobno i podsmażamy na patelni z szynką. Dodajemy posiekaną cebulkę i nóżki z pieczarek. Aby otrzymać masę do faszerowania, dodajemy odrobinę bułki tartej oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Wypełniamy farszem kapelusze pieczarek i pieczemy na aluminiowej tacce.
Smacznego!