Zostało piętnaście minut do przyjścia gościa, ledwo co zdążyłeś posprzątać kuchnię, a wypadałoby coś upichcić i zadowolić wysublimowane gusta gości? Sprawdź, czy masz pod ręką:
puszkę dobrej jakości tuńczyka w oleju,
jedną cebulę,
zioła prowansalskie (mogą być suszone),
chili,
pieprz,
dwie łyżki śmietany,
natkę pietruszki (również może być suszona),
makaron typu penne.
Znalazły się? To świetnie. Przygotuj z nich wykwintne i bardzo szybkie danie! Myślę, że piętnaście minut w zupełności wystarczy.
Wpierw nastaw makaron. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na odrobinie oleju z tuńczyka, poczekaj, aż będzie miękka. Na patelnię dodaj całego tuńczyka, podgrzej i dodaj do niego zioła prowansalskie, odrobinę chili i pieprz. Pozwól przyprawom „przegryźć się” z tuńczykiem, następnie dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
To szybkie i nieskomplikowane danie, pomimo dość dziwnego wyglądu jest niezwykle smaczne (o ile nie spalisz tuńczyka) i robi dobre wrażenie na gościach. Podawaj je tak, jak spaghetti - sos z tuńczykiem na makaronie. Całość dla polepszenia estetyki ozdób natką pietruszki.
Można z powodzeniem skorzystać z suszonych ziół i gotowych mieszanek, jednak smak tego dania jest o niebo lepszy, gdy doprawimy je świeżo zebranymi przyprawami. Również jakość tuńczyka ma tutaj swoje znaczenie, koniecznie musi być to ryba z oleju sprawdzonej marki.
To prosta potrawa, aczkolwiek wyrazista w smaku. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Posmakuj, sprawdź i podziel się ze mną swoją opinią!