Aż do lat 60. ubiegłego wieku dzieci były zmuszane do picia tranu. Piły go zwykle z obrzydzeniem, gdyż mankamentem tego naturalnego leku był jego smak, dla większości zwłaszcza dzieci po  prostu wstrętny. Wszyscy więc z wielką ulgą „przeszli“ na witaminy w tabletkach.

Data dodania: 2013-01-14

Wyświetleń: 3033

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jednak badania ostatnich lat udowodniły, że był to niewłaściwy krok. Tran zawiera bowiem mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, które są bardzo pomocne w schorzeniach kardiologicznych, zaburzeniach pracy serca i wadliwej funkcji naczyń krwionośnych.

tran

Wszystkie badania „za“

W naturze poza tranem kwasy te występują także w tłustych rybach, na przykład w łososiach, makrelach czy sardynkach. Najlepszym przykładem skuteczności tranowo-rybnej diety są Eskimosi. Badanie przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców, Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie.

Niezbędne kwasy i witaminy

Tran wzmacnia odporność, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu oraz naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Tran jest bogatym źródłem witamin A i D. Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry, zapobiega tzw. kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry oraz wysychaniu błon śluzowych. Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, a u dzieci zapobiega krzywicy, wspomaga wzrost, wzmacnia kości i zęby.

Zbawienny dla osób z nadwagą i cukrzycą

Tran stosowany jest jako suplement diety bądź środek leczniczy w awitaminozach A i D, a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w porze jesienno-zimowej, gdy nasza odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu.

Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3, które odgrywają wielkie znaczenie przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych i schorzeniach kardiologicznych.

Dzięki działaniu kwasu omega-3 obniża się poziom trójglicerydów we krwi i tłuszczu pod skórą, co jest ważne szczególnie dla osób otyłych i z takimi chorobami, jak miażdżyca czy cukrzyca. Dlatego też warto, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowego osłabienia i wzmożonego ataku rozmaitych gryp i chorób grypopodobnych, sięgnąć po kapsułki z tranem.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena