0
głosów
- +

Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.) - panaceum na dołek psychiczny

Autor:

Aktualizacja: 05.09.2012


Kategoria: Zdrowie / Ziołolecznictwo


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1922 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jest to chyba najstarsza roślina przyprawowa. Ciekawe, że jej właściwości mają również interesujące działanie lecznicze, a jej nadmierne spożycie może zaszkodzić.


Muszkatołowiec to roślina uprawiana  głównie w Indonezji, Indiach i Ameryce Południowej.  Jest ceniona ze względów smakowych i zdrowotnych. Tarte nasiona, zwane gałką muszkatołową, dodaje się do potraw jednogarnkowych, mięs, skorupiaków, dań z klusek, zup owocowych, deserów i win. W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.

 Substancja czynna zwana mirystycyną zawarta w proszku działa pobudzająco i wzmacnia nerwy.

Ważne jest to, że spożyta w większej ilości niż 4 g wywołuje stan euforii, która utrzymuje się do 12 godzin. Należy jednak uważać, żeby nie jeść jej zbyt dużo, gdyż dawka powyżej 8 g jest trująca. 

Ilości rzędu 60 g (~12 łyżeczek) i więcej są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Powodują konwulsje, palpitacje, nudności, a w niektórych przypadkach odwodnienie i ogólne uczucie bólu.

Duże dawki mogą powodować silne działania deliryczne i nieprzyjemne doświadczenia - zaburzenia widzenia (halucynacje) i  stany lękowe. Innym efektem nadmiernego spożycia gałki w  jest uczucie oszołomienia związane z napływem krwi do głowy.

Jednak jej niewielka porcja  łagodzi "niż psychiczny" i poprawiaja nastrój.

Pewne substancje czynne zawarte w tej przyprawie hamują w organizmie funkcję enzymu monoaminooksydazy, który wspomaga rozkład substancji trujących.

Nie należy w większych ilościach łączyć jej z lekami uspokajającymi, przeciwhistaminowymi (przeciw alergii) lub środkami hamującymi łaknienie, gdyż może powodować groźne dla życia powikłania. Taką samą reakcję wywołuje jednoczesne spożywanie gałki muszkatołowej oraz alkoholu, ananasa, bananów i dojrzałego sera.

Stosowanie: dwie, najwyżej trzy szczypty sproszkowanej przyprawy rozmieszać w pojemniku jogurtu i zjeść.

 

Źródło: W. Meidinger "Naturalna siła z apteki Pana Boga"

Wszystko o ziołach www.ziolowyogrod.blogspot.com


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij