Te owoce były znane już w starożytności: ceniono je w Egipcie i Rzymie. W Polsce prawdopodobnie już w czasach przedhistorycznych kwaszono leśne jabłka na zimę. W czasach piastowskich zakonnicy przybywający z zachodu zapoczątkowali u nas szczepienie drzew owocowych.
Jabłko jest bohaterem wielu legend, pojawia się w przysłowiach, jest symbolem władzy królewskiej.
Jabłko królewskie symbolizuje sferę kosmiczną, świat, kulę ziemską.
Jabłka wiecznej młodości to magiczne złote jabłka, których zjedzenie zapewniało bogom wieczną młodość.
Przysłowia "niedaleko pada jabłko od jabłoni" - używamy, gdy sądzimy, że dzieci są takie jak rodzice.
"Złote jabłka na srebrnych półmiskach" - znaczy tyle, co słowa wypowiedziane we właściwym czasie.
"Złote jabłko" - doskonały, bardzo zyskowny interes.
Także sny o jabłkach można odpowiednio interpretować. "Śnić o jabłkach" znaczy mieć długie i wygodne życie oraz szczęście w miłości, ale "jeść jabłka kwaśne" oznacza kłótnie i nieporozumienia, a zgniłe albo nadpsute to niebezpieczeństwo.
Jabłka są bardzo zdrowe i smaczne.
Zawierają ponad dwadzieścia substancji mineralnych, witaminy A, B i C oraz taninę, która ma lecznicze działanie na przewód pokarmowy. Korzystnie wpływają na przewód pokarmowy również pektyny, które regulują florę bakteryjną i usuwają z organizmu substancje przyczyniające się do powstawania nadmiaru cholesterolu.
Zjadając każdego dnia dwa jabłka, nie powinniśmy się obawiać miażdżycy. Są one wspaniałym eliksirem dla urody, mają pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Ułatwiają przyswajanie wapnia i w ten sposób wpływają również na wygląd naszych włosów i paznokci. Z jabłek można przygotować maseczki kosmetyczne przeznaczone dla skóry tłustej i mieszanej.
Są pomocne w kuracjach odchudzających, przy zaparciach i biegunkach. Zalecane w żywieniu diabetyków. Zawierają dużo fruktozy - cukru prostego rozpowszechnionego w świecie roślinnym.
Ludowa medycyna również bardzo sobie ceni jabłka. Uważa się, że wino z jabłek jest skutecznym lekiem przy reumatyzmie. Najzdrowsze są te jadane na surowo. Są też bardzo dobrym surowcem do przyrządzania deserów, napojów i ciast. Stanowią znakomity dodatek smakowy, aromatyczny i zagęszczający do wielu potraw słodkich i słonych. Drobno pokrojone czy potarkowane są dodatkiem do sałatek warzywnych, rybnych i mięsnych. Przeciery z jabłek doskonale zagęszczają zupy o kwaskowym smaku - pomidorową, ogórkową czy barszcz, a także sosy zimne i gorące. Wykorzystywane są jako dodatek do potraw z drobiu, mięsa i warzyw.