Herbata czarna – tak naprawdę jest to sfermentowana herbata zielona. Zawiera nieco mniej wartościowych substancji niż inne gatunki herbat, lecz z drugiej strony ma działanie silnie pobudzające, ze względu na dużą zawartość teiny. Ale uwaga! Zbyt długie parzenie (więcej niż 4 minuty) powoduje, że teina wchodzi w reakcję z garbnikami, co sprawia, że herbata zamiast pobudzać, obniża ciśnienie i staje się napojem relaksującym. Czarna herbata zawiera także cenne flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz fluor, który wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej. Z jednej strony zapobiega powstawaniu próchnicy, lecz z drugiej strony spożywanie jej w nadmiarze może powodować ciemnienie szkliwa na skutek odkładania się osadu.
Herbata zielona – ma charakterystyczny słodko-gorzki smak oraz intensywny aromat. Jest to spowodowane tym, że liście po zerwaniu poddawane są jedynie minimalnej oksydacji, co sprawia, że zachowują wszystkie cenne właściwości. Zielona herbata jest naszym sprzymierzeńcem w walce o młodość i szczupłą sylwetkę. Po pierwsze ma właściwości odchudzające, gdyż pobudza wytwarzanie soków trawiennych oraz przyspiesza przemianę materii. Po drugie zawiera polifenole, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój nowotworów. Wydawać by się mogło, że zielona herbata jest magicznym napojem, który zapewni nam zdrowie i mnóstwo sił witalnych. Jest tylko jedno „ale” – aby korzyści były faktycznie zauważalne należy spożywać minimum 5 filiżanek dziennie.
Herbata czerwona – inaczej nazywana herbatą Pu-Ehr. Zawiera minimalne ilości kofeiny i teiny, więc mogą ją spożywać także osoby o wysokim ciśnieniu krwi. Ma jedną cudowną właściwość – skutecznie wspomaga odchudzanie, lecz co ciekawe, wpływa tylko na nadmierne pokłady tłuszczu, więc odchudza tylko do pewnego momentu. Ponadto szybko obniża zawartość alkoholu we krwi – nawet o pół promila w ciągu dwóch godzin. Można ją pić właściwie bez ograniczeń, choć lekarze zalecają ograniczenie się do 3 filiżanek dziennie. Jest bardzo wydajna – tą samą porcję liści można zaparzać wielokrotnie i nie tracą one swych właściwości.
Herbata biała – to najrzadziej spotykany gatunek herbaty. Jej liście nie są poddawane fermentacji, a jedynie osuszaniu. Zrywane są wczesną wiosną, gdy pąki herbaciane nie są jeszcze rozwinięte. Spośród wszystkich herbat wyróżnia ją najwyższa zawartość teiny oraz kofeiny. Ma działanie orzeźwiające i pobudzające. Dodaje energii, wyostrza zmysły, przywraca trzeźwość umysłu. Ponadto detoksykuje organizm i zapobiega rozwijaniu się chorób nowotworowych. Jest to najszlachetniejszy gatunek herbaty – w Chinach mógł ją spożywać tylko i wyłącznie cesarz. Poddanym za jej zaparzenie groziła kara śmierci.
Niezależnie od tego, który gatunek herbaty smakuje nam najbardziej, powinniśmy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie – herbaty nie wolno słodzić, gdyż cukier całkowicie niweluje jej dobroczynne działanie. W grę wchodzi jedynie dosładzanie miodem. Zatem pijmy na zdrowie!