Ważne dla kobiet w ciąży! Klika zasad i odpowiedzi na pytania, np. jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Jakie witaminy i sole mineralne są potrzebne? Jakie znaczenie ma oczyszczanie organizmu z toksyn?

Data dodania: 2012-02-06

Wyświetleń: 1447

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli nie byłaś chora na różyczkę, musisz nie zapomnieć o szczepieniach – przynajmniej na 2 miesiące przed staraniem się o dziecko. Unikaj styczności z chorującymi na różyczkę w czasie ciąży, dlatego że infekcja jest w stanie wywołać wady wrodzone dziecka. W trakcie trwania ciąży nie zapomnij o systematycznych wizytach u ginekologa i potrzebnych badaniach kontrolnych. Dzięki temu poznasz które witaminy i minerały powinnaś jeść i jak musi wyglądać twoja dieta w ciąży, ginekolog będzie wiedzieć po wynikach badań czego Ci brak.

Chcąc zajść w ciąże, skonsultuj się ze swoim lekarzem w sprawie stosowania kwasu foliowego. Możesz tym sposobem zapobiec różnym problemom podczas ciąży. W czasie około koncepcyjnym i w trakcie ciąży unikaj zażywania lekarstw bez wskazań lekarskich. Zmień swoją dietę również już przed ciążą na zdrowe odżywanie, bogate w witaminy zwłaszcza a i e.

Przestań palić – zminimalizujesz wtedy możliwość zbyt wczesnego porodu lub małej wagi urodzeniowej dziecka. A zanim zajdziesz w ciąże przeprowadź oczyszczanie organizmu z toksyn. Dbaj o siebie, wypoczywaj, ale nie leniuchuj. Dużo spaceruj, uprawiaj wskazaną gimnastykę.

Nie zapominaj o tym że dieta w ciąży musi być bogata w bardzo ważny, a często niedoceniany pierwiastek (aż 1/2 kobiet nie przyjmuje jodu) potrzebny przyszłym mamom. W naturalny jod jest w rybach morskich, owocach morza, szpinaku. Dlaczego jest potrzebny? Ma istotne znaczenie dla powstającego mózgu, chroni przed chorobami tarczycy u mamy.

W trakcie ciąży poleca się branie żelaza zwłaszcza w II i w III trymestrze ciąży. Twoja dieta w ciąży musi być wzbogacona o produkty mające dużo żelaza: suszone owoce, orzechy nerkowca, migdały, brokuły i wątróbkę. Produkty te powinno się łączyć z warzywami bogatymi w witaminy C i E, które pomagają wchłaniać żelazo. Dlaczego żelazo jest takie istotne? Zrównoważona ilość żelaza w organizmie zapobiega anemii u mamy i maleństwa.

Dieta w ciąży i całe zdrowe odżywianie może być skomplikowane do złożenia tak, aby codzienne menu zawierało wszystkie potrzebne składniki. Zaleca się wtedy posiłkować się suplementami diety stworzonymi specjalnie dla przyszłej mamy.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena