TNS OBOP przeprowadziło badanie opinii „Polka w ciąży”, w którym wzięło udział 750 kobiet w wieku 20-25 lat, które były lub są w ciąży, albo też  planują  ją w przyszłości.

Data dodania: 2012-02-02

Wyświetleń: 1880

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wyniki przedstawionego raportu pokazują, że Polki mają niedostateczną wiedzę na temat sposobu odżywiania w okresie ciąży. Aż 56% respondentek, które były lub są w ciąży przyznało, że nic nie uległo zmianie w ich diecie w tym szczególnym czasie.  Mimo, że blisko połowa przebadanych kobiet stwierdziła, że dieta ciężarnej powinna zawierać warzywa  (48% ankietowanych) i owoce (46% ankietowanych), to jednak jedynie 17%  z nich zwiększyło ich spożycie w okresie ciąży. Kobiety zapominają również o zwiększeniu spożycia ryb, przetworów mlecznych oraz białego mięsa w okresie ciąży. 

Wyniki przeprowadzonego badania są dość zaskakujące i pokazują jak dużo jest jeszcze do zrobienia w zakresie edukacji żywieniowej społeczeństwa. Warzywa i owoce są nie tylko źródłem witamin, ale też innych składników tj. błonnik, karetonoidy, foliany, flawonoidy. Wspomniany błonnik, czyli włókno pokarmowe poprawia przemianę materii i zmniejsza ryzyko zaparć , będących częsta dolegliwością kobiet ciężarnych. Natomiast foliany są bardzo ważne już od momentu poczęcia dziecka, ponieważ m.in. wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w rybach. 

Niepokojące są również dane dotyczące spożywania alkoholu w czasie ciąży. Jak wynika z raportu tylko 12% pań, które nie wykluczają ciąży w przyszłości, deklaruje abstynencję, a jedynie 3% matek i ciężarnych respondentek rzeczywiście wykluczyło alkohol.

Na zakończenie pozostaje wyrazić nadzieję, że wyniki tego badania nie pozostaną bez echa oraz przyczynią się do wzrostu wiedzy o zdrowym odżywianiu – szczególnie w okresie ciąży.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena