Zacząć należy oczywiście od tego, skąd whisky wzięła się w Ameryce, wiemy przecież, że kolebką tego alkoholu jest Szkocja i Irlandia. Nie dziwi więc fakt, iż po raz pierwszy Amerykanie spróbowali smaku whisky właśnie dzięki imigrantom z wysp.

Data dodania: 2012-01-05

Wyświetleń: 2377

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

W niedługim czasie rozpoczęto także tu produkcję whisky, która jednak całkowicie różniła się os oryginału.
Przede wszystkim, amerykańską whisky dzielimy na sześć podstawowych kategorii: Bourbon Whiskey, Tennessee Whiskey, Rye and Wheat Whiskey, Corn Whiskey i Blended American Whisky.
Bourbon Whiskey, inaczej po prostu burbon. Praktycznie cała produkcja burbonu pochodzi ze stanu Kentucky. Według prawdziwych smakoszy, prawdziwy burbon musi pochodzić właśnie stamtąd. Amerykańskie prawo nanosi uregulowanie prawne, według którego przy produkcji kukurydzy, nie może zostać użytej mniej niż 51% kukurydzy. Poza tym proces leżakowania powinien trwać co najmniej dwa lata i to w specjalnych, osmolonych wewnątrz beczkach z drewna dębowego. Najbardziej znane marki burbonów to Jim Beam, Maker`s Mark, Blanton`s i Wild Turkey.
Tennessee Whiskey jest rodzajem whisky bardzo podobną do bourbona. Główna różnica polega tu jednak na sposobie filtrowania. Tennessee Whiskey w procesie filtrowania przepuszczana jest przez  warstwę drzewnego węgla, który wypalany jest z klonu cukrowego. To właśnie ten zabieg i ten specjalny rodzaj drewna, mają zasadniczy wpływ na kolor i aromat tego rodzaju whisky. Samo filtrowanie trwa zazwyczaj dziesięć dni. Obecnie na rynku dostępne są tylko dwa rodzaje marki Tennessee Whiskey. Są to Jack Daniel`s i George Dickel Whiskey.
Rye and Wheat Whiskey to rodzaj żytniej lub pszenicznej whisky. Żytnia używana jest najczęściej, jako jeden ze składników whisky mieszanej. Bardzo rzadko butelkuje się ją w czystej postaci. Aby uzyskać prawdziwą, żytnią whisky wymagana jest co najmniej 51 % zawartość żyta. Poza tym, w procesie destylacji, nie może ona uzyskać więcej niż 80% alkoholu. Przechowuje się ją w nowych, osmalanych beczkach dębowych, w których dojrzewa minimum dwa lata. Większość produkcji żytniej whiskey należy do stanów Indiana i Kentucky.
Podobne, ściśle określone zasady stosuje się przy produkcji whisky pszenicznej. Tu 51% odnosi się jednak do zawartości pszenicy. Także ten rodzaj whisky nie jest butelkowany w swojej czystej postaci.
Przykłądy żytniej whisky, które jednak są butelkowane, to Wild Turkey Straight Rye Whiskey. Rittenhouse Rye Whiskey i Michters Rye Whiskey.
Corn Whiskey, czyli whisky kukurydziana. To od niej rozpoczęła się historia produkcji samego burbona. Co sugeruje już nazwa, ten rodzaj whisky produkowana jest z użyciem kukurydzy. Melasa, którą się wykorzystuje musi więc zawierać nie mniej niż osiemdziesiąt procent kukurydzy. To odróżnia ją od burbona właśnie. Różnica polega tu również na tym, iż Corn Whiskey nie wymaga długiego czasu dojrzewania. Jeżeli jednak poddaje się ją temu procesowi, musi on przebiegać w beczkach, które nie są osmalane. Ewentualnie wykorzystuje się też beczki, w których wcześniej leżakował burbon.
Blended American Whiskey, to whisky mieszana, która bardzo często mylona jest z Blended Scottish Whisky. Amerykańska whisky mieszana zawiera 20 procent żytniej whisky i burbona. Pozostała część to alkohol z produkcji masowej, co wpływa na fakt, iż Blended American Whiskey jest bardzo tania.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena