Alkohol alkoholowi nierówny. To samo dotyczy whisky. Różnią się nie tylko długością leżakowania, ale także pochodzeniem, składnikami, z których są produkowane. Wszystkie te parametry są opisane na etykietach butelek. Dla laika mogą wyglądać dosyć tajemniczo.

Data dodania: 2012-01-05

Wyświetleń: 6502

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Rozszyfrowanie oznaczeń znajdujących się na etykiecie whisky wcale nie jest takie trudne. Najbardziej szlachetne i najdroższe są whisky Single Malt, pochodzące z jednej destylarni, od której zazwyczaj pochodzi nazwa whisky. Inna nazwa to whisky słodowa. Produkuje się ją tylko ze słodu jęczmiennego, jednak w butelce znajduje się alkohol, który wcześniej leżakował w różnych beczkach. Najwykwintniejszą i zarazem najdroższą whisky jest Single Cask, czyli taka, która została rozlana z jednej beczki. Single Cask są bardzo rzadko spotykane i przeznaczone dla prawdziwych koneserów. Niekwestionowanym numerem jeden wśród wszystkich whisky jest Single cask strength unthill filtred – słodowa whisky pochodząca z jednej beczki, w której nie zmieniano zawartości alkoholu oraz nie przeprowadzano filtracji na zimno. Natomiast whisky słodowa mieszana, zwana także Vatted lub Pure Malt to połączenie kilku whisky słodowych z różnych destylarni. Ona także należy do tych drogich i rzadko spotykanych.

Single Grain, czyli whisky zbożowa w czystej postaci to niezbyt często spotykany gatunek. Częściej natknąć się można na mieszaną z zacieru różnych zbóż, czyli Grain Whisky, składającej się z jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. Otrzymuje się ją poprzez destylację kolumnową ciągłą. Gdyby nie trzyletni okres leżakowania, niczym nie odróżniałaby się od zwykłej wódki.

Jednak najbardziej popularne są Blended Whisky, czyli mieszane – powstają poprzez kupażowanie whisky słodowej i zbożowej. Powstała na potrzebę chwili, gdy w XIX wieku szlachetna whisky słodowa okazała się zbyt droga. Wtedy producenci zaczęli mieszać różne gatunki tak, aby uzyskać pożądany smak i aromat. Z reguły wiek takiej whisky nie jest opisany na etykiecie. Są najtańsze, ale to nie znaczy tanie. Wśród koneserów nie wzbudzają pozytywnych emocji. Pomimo tego, najbardziej znane whisky na świecie to właśnie blendy.

Whisky ma zazwyczaj 40-45% zawartości alkoholu. Jest ona rozcieńczana wodą, gdyż podczas leżakowania jej moc to nawet 70% alkoholu. Czasami można spotkać na rynku whisky nierozcieńczaną, tzw. Cask Strength.  Jeszcze jednym, niesamowicie istotnym oznaczeniem jest 12YO, 16YO, 25YO. Co oznacza? YO – skrót od angielskich słów Years Old określa wiek whisky. Na niektórych butelkach nie znajdziemy takiej informacji – możemy wtedy przypuszczać, że alkohol jest nie młodszy niż wymagane 3 lata. W przypadku whisky mieszanych, podawany wiek określa najmłodszy destylat. Inne destylaty mogą być znacznie starsze.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena