0
głosów
- +

Jak przechowywać i podawać dobrą whisky

Autor:

Aktualizacja: 05.01.2012


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 8646 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Obecna nazwa whisky powstała po wielu przekształceniach jej podstawowej, gaelickiej nazwy uisge beatha, które można tłumaczyć jako wodę życia. Jest ona więc czymś więcej niż zwykłym alkoholem – jest jednym z ważnych elementów indywidualnego stylu bycia.


Przechowywanie whisky w odpowiednich warunkach może zapewnić jej długowieczność. Ten wymagający i ekskluzywny trunek należy umieścić w miejscu wolnym od promieni słonecznych i wilgoci. W przeciwnym razie można doprowadzić do zbytniego naświetlenia trunku. W przypadku whisky liczą się także walory estetyczne, dlatego ciemne miejsce uchroni etykietę przed wyblaknięciem. W przypadku starszych butelek należy zwrócić uwagę na korek, który z biegiem czasu może się pogorszyć, co następnie może doprowadzić do popsucia całej zawartości. . Nowsze są dużo lepszej jakości i tego typu problem nie powinien się pojawić. Butelka powinna być ustawiona pionowo, ponieważ w takiej pozycji opary nawilżają korek, dzięki czemu nie ulegnie on wysuszeniu i nie zniszczy trunku.

Whisky w odróżnieniu od innych alkoholi nie trzeba spożywać od razu po odkorkowaniu. Należy jednak zadbać, by trunek wypełniał minimum połowę butelki, a jeżeli poziom whisky spadnie poniżej tej granicy należy przelać ją do innej butelki. Jest to ważne ze względu na zawartość powietrza, które zamknięte w szkle wchodzi w reakcje z pozostałymi substancjami i zmienia szlachetny charakter napoju. Dlatego mimo wszystko nie należy przechowywać otwartej butelki zbyt długo, bowiem nawet najlepsza whisky utraci swoje najcenniejsze smakowe wartości.

Niskie temperatury ukrywają aromaty whisky, dlatego nie wolno przechowywać jej w lodówce. Bursztynowy napój najbardziej lubi temperaturę pokojowa, dlatego też dobrym miejscem dla niej jest szczelnie zamknięty barek, chroniący przed światłem i wilgocią.

Whisky, zwłaszcza single malt, nie należy mieszać ze słodkimi dodatkami lub kostkami lodu, których zimno paraliżuje kubki smakowe. Najlepiej podawać ją rozcieńczoną z wodą mineralną, czystą i niegazowaną. Najczęściej rozcieńcza się 2/3 whisky i 1/3 wody. Dzięki temu nieprzyjemny aromat alkoholu zostanie zepchnięty na dalszy plan, a na pierwszym pojawią się bogate nuty zapachowe i smakowe. Trunek należy podawać w kieliszkach w kształcie tulipana, na brzegach którego zbiera się niepowtarzalny aromat. By go nie stłumić, należy unikać spożywania ostrych posiłków i innych wyrazistych w smaków. Przestrzegając tych kilku zasad można zatrzymać całe bogactwo whisky na dłużej.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij