Nie zalecam nikomu, aby od razu stał się fanatykiem jednego określonego sposobu odżywiania i wyrzekł się wszystkiego, co lubi. Paracelsus (lekarz i przyrodnik, zwany ojcem medycyny nowożytnej) mawiał: ”Wasze odżywianie powinno być waszym lecznictwem, a wasze lecznictwo waszym odżywianiem" .
Lepiej stopniowo poznawać zalety naturalnych pokarmów i odczuć na własnej skórze, jak poprawiają zdrowie i samopoczucie. Jeżeli mamy zanieczyszczony organizm i od czasu do czasu zjemy coś zdrowego, to nie odczujemy szybko poprawy. Oto kilka podstawowych zasad którymi powinniśmy się kierować podczas codziennego odżywiania:
1.Spożywaj przede wszystkim potrawy biotwórcze i bioaktywne;
2.Średnio 30-40 proc. tego, co spożywasz, powinny stanowić pokarmy w stanie surowym;
3.Zachowaj równowagę kwasowo-zasadową w organizmie;
4.W codziennym żywieniu kieruj się właściwościami rozgrzewającymi (jang) i chłodzącymi (jin) produktów, zestawiając je odpowiednio do potrzeb organizmu;
5.Odżywiaj się zgodnie z porami roku;
6.Urozmaicaj maksymalnie swój jadłospis i spożywaj to, co jest dla Ciebie najzdrowsze;
7.Wybieraj lekkostrawne połączenia pokarmowe. Da Ci towięcej energii.
Zasada pierwsza
Spożywaj przede wszystkim potrawy biotwórcze i bioaktywne, które są naturalne, czyste, pełnowartościowe i świeże. W procesie trawienia i wchłaniania pożywienia, wydobywane są z nich nie tylko składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały), ale też energia życiowa zasilająca cały organizm. Istotne jest to, że zawierają one bogactwo naturalnych enzymów, ułatwiających proces przemiany materii. Naturalność oznacza, że są wyhodowane bez użycia chemii. Przez „czystość” należy rozumieć brak dodatków chemicznych. Świeżość oznacza, że ich wartość odżywcza jest wysoka dzięki właściwemu przechowywaniu. Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie, wynikające z dużego zasobu energii, należy tych produktów jeść co najmniej 80 proc. całości pożywienia.
Są to:
– pełne ziarna zbóż,
– rośliny strączkowe,
– warzywa (okrągłe, korzeniowe,
liściaste),
– kiełki i młode pędy roślin,
– orzechy, nasiona, pestki,
– owoce świeże, sezonowe oraz
suszone,
– wodorosty morskie,
– zioła i rośliny dziko rosnące.
Bardzo istotna dla organizmu jest dobrej jakości woda.