Szampan – w Polsce nieodłączny element każdego balu sylwestrowego. Kojarzony z efektownym wystrzałem korka i buzującymi bąbelkami. Najczęściej jednak noworoczne toasty wznosimy nie lampką szampana, a wina musującego.

Data dodania: 2011-11-17

Wyświetleń: 1093

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czy jednak wino musujące musi od razu oznaczać trunek zdecydowanie gorszy jakościowo?

Oryginalny, „prawdziwy” szampan produkowany jest tylko i wyłącznie z uprawianych w Szampanii (Francja) winorośli. Nadal jednak jest to przecież wino musujące. Przykładami innych, wyśmienitych w smaku mogą być tu włoskie Prosecco i hiszpańskie Cava.

To, które wino musujące jest smaczniejsze, zależne jest oczywiście od indywidualnych upodobań osoby smakującej. Wiadome jest jedno. Im mniejsze bąbelki, tym więcej czasu poświęcono jego produkcji, przez co nazwać można je zdecydowanie szlachetniejszym.

Wino musujące to trunek, który wytwarza się w wyniku dwukrotnej fermentacji. Wówczas w sposób, jak najbardziej naturalny, wytwarza się dwutlenek węgla, odpowiedzialny za bąbelki. O ile w winach musujących ciśnienie to ma wartość około trzech barów, o tyle w szampanach jest to wartość zdecydowanie wyższa. Drugą fermentację przeprowadza się przez dodanie drożdży i cukru. W przypadku szampanów, proces ten może trwać nawet kilka lat, w czasie którym fermentujący cukier wytwarza alkohol. Następnie drożdże są usuwane z trunku, aby nie był on mętny. Następnie dodaje się wino i cukier, aby uzyskać określony smak.

Wino musujące czy szampan?

Na terenie Unii Europejskiej dokonano uregulowania prawnego, według którego nazwą szampan można określać jedynie te wina musujące, które powstały w Szampanii. Zakazane jest również sugerowanie podobieństwa poprzez zamieszczenie na etykietach napisu, świadczącego o tym, że wino mimo iż nie postało w Szampanii, zostało wytworzone metodą szampanizacji.

Co wpływa na tak wysoką cenę szampana?

Za butelkę prawdziwego szampana należy zapłacić od stu do nawet kilku tysięcy złotych. Na cenę tę wpływa przede wszystkim fakt długotrwałego procesu jego produkcji. Te szlachetne gatunki dojrzewają około trzech lat. Poza tym konieczny jest tu zdecydowanie większy nakład pracy, niż podczas wytwarzania zwykłego wina musującego, których proces fermentacji trwa jedynie kilka tygodni.

Rodzaje szampanów

Szampany, tak jak typowe wina, dostępne są w trzech odmianach: szampan wytrawny, półwytrawny i półsłodki. To jakiego będzie on rodzaju, zależne jest od ilości cukru, który w płynnej postaci dodawany jest do trunku w procesie dozowania. Szampan wytrawny zawiera do trzydziestu pięciu gramów cukru na litr. W przypadku typowego wina z taką zawartością cukru, określane byłoby ono jako półsłodkie. Ta różnica spowodowana jest faktem, że zawartość dwutlenku węgla obniża odczucie słodkiego smaku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena