0
głosów
- +

Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa

Autor:

Aktualizacja: 23.10.2007


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 13632 razy czytane
  • 8 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu - uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach całego byłego Związku Sowieckiego. Przepis na płow nie jest skomplikowany, składniki - to w zasadzie ryż i mięso. Jest jednak jeszcze jeden i to ważny składnik - specjalne przyprawy.


Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu - uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach całego byłego Związku Sowieckiego.
Przepis na płow nie jest skomplikowany, składniki - to w zasadzie ryż i mięso.

Jest jednak jeszcze jeden i to ważny składnik - specjalne przyprawy. Bez nich płow nie był by płowem.
Przyprawy do płowu: berberys, czerwona ostra i słodka papryka, pieprz czarny, liść laurowy, kurkuma, pomidory suszone, no i najważniejsza przyprawa, nadająca potrawie niepowtarzalnego smaku - zyra.

Długo nie wiedziałem co to jest ta zyra. Z wyglądu podobna do kminku, tylko drobniejsza i smakuje inaczej.
Poszperałem w literaturze i w internecie i doszedłem do wniosku, że zyra - to kmin turecki (egipski, krzyżowy, mateczny, łacińska nazwa – cuminum cyminum L, nazwa angielska - cumin) - przyprawa, znana już w starożytnym Egipcie.

Ciekawe, że kmin rzymski jest rośliną leczniczą, stosowaną m. in. przy zaburzeniach trawienia, co w przypadku płowu, potrawy dość ciężkostrawnej, jest istotne.

O sztuce stosowania przypraw czytaj w e-booku Anny Popis - Witkowskiej
Przyprawy do każdej potrawy

Tyle tytułem wstępu, a oto przepis na płow uzbecki.
Skład: ryż 1 kg, olej słonecznikowy 1 szklanka, mięso (wołowina lub cielęcina) 1 kg, marchewka 2 szt., czosnek, cebula.
Przyprawy dla płowu -1 łyżeczka, na Wschodzie można dostać na targu specjalną mieszankę , w Polsce niestety nie dostępna. Zamiast niej trzeba zastosować opisane wyżej przyprawy.

Olej rozgrzać w brytfance na mocnym ogniu. Mięso i marchew posiekać w kostkę.
Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do złocistego koloru.
Dodać mięso, a jak się lekko przysmaży, marchew. Posolić. Po usmażeniu mięsa wsypać przyprawy i czosnek.

Smażyć 5 minut, po czym zmniejszyć ogień i na mięso wyłożyć ryż nie mieszając! Ryż zalać wrzątkiem w proporcji 2 części wody do 1 ryżu.

Ważne! Wodę lać nie bezpośrednio na ryż, tylko podstawić na przykład łyżkę, żeby nie wzruszyć ryżu.
Gotować aż ryż zmięknie. Na sam koniec do ryżu dodać zyrę - kmin turecki i wetknąć kilka obranych ząbków czosnku.

Można gotować na gazie, ale jest niebezpieczeństwo, że mięso się przypali, a ryż zostanie twardy. Najlepiej brytfannę wsadzić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 150 stopni.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij