Według doktora Mercoli, podczas obróbki termicznej powstają zupełnie różne związki białek i cukrów niewystępujące w naturze. Struktura chemiczna na przykład zwykłej zupy, która była warzywami ulega zupełnej zmianie, a drobinki przetwarzanej żywności przekształcają się i degenerują na mnóstwo różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, zależnie od tego jak długo i w jakiej temperaturze gotowania dania, tak wiele ich pozostanie przykładowo w zupie.
W ciągu pieczenia wytwarzają się także substancje szkodliwe. Im wyższa temperatura, tym więcej tych "odpadków" się tworzy. Najwięcej toksyn tworzy się w ciagu smażenia czy grillowania. Są to głównie substancje rakotwórcze i mutagenne a także wolne rodniki głównie tworzą się one z tłuszczy i protein.
Od 47 stopni Celsjusza wszystkie enzymy pokarmowe poddają się zniszczeniu, a są nam one potrzebne do prawidłowego trawienia. Podowuje to obiążenie trzuski i innych organów wewnętrzych. Z tego powodu zamiast szybko trawić i zająć się czymś innym, nasz organizm traci niepotrzebnie energię. Odwrotnie niż przy gotowaniu, raw food trawiony jest w dużo krótszym czasie, a to właśnie przez zawartość tych enzymów.
Przez to nadmierne zużycie organizmu przez jedzenie niezdrowego, gotowanego pokarmu wyglądamy starzej i czujemy się starzej. Ludzie żywiący się na surowo są młodsi wizualnie, a co ważniejsze także biologicznie! Organizmy witarian są właściwie młodsze aniżeli ciała ludzi odżywiających się przetworzonym jedzeniem.
Przepisy raw food wcale nie muszą być nudne. Za pomocą inertnetu znajdziesz przepisy w języku polskim na surowe dipy, ciastka, wykwintne koktajle i pyszne smoothies.
W rzeczy samej człowiekowi, który przez całe życie bazował swoją dietę na zupkach chińskich i hamburgerach, trudno będzie zmienić nawyki na dietę raw food. Możemy jednak oczywiście skorzystać z wsparcia osób, które żywią się surowymi pokarmami przez większość życia. Raw food w Polsce nie ma tylu zwolenników, co w USA, mimo to tworzą się coraz to nowe fora internetowe, gdzie możesz zasięgnąć wiedzy doświadczonych, przejrzeć przepisy i wymienić się doświadczeniami.